17.2 C
Trebinje
Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Naslovnica Vijesti Večeras u Gacku Međunarodni skup istoričara

Večeras u Gacku Međunarodni skup istoričara

062925.jpg (167 KB)

U okviru “Ćorovićevih susreta” večeras će u Gacku početi 26. Međunarodni naučni skup istoričara i biti uručena ovogodišnja nagrada iz istorije “Vladimir Ćorović” koja je za životno djelo posthumno dodijeljena akademiku Bogumilu Hrabaku.

Naučni skup istoričara u Gacku okupiće do subote, 21. septembra, poznate istoričare iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a glavna tema skupa ove, kao i prošle godine je “Znameniti Hercegovci kroz istoriju”.

 

Na svečanoj akademiji večeras u 20.00 će biti uručena nagrada “Vladimir Ćorović”, najavljeno je iz gatačkog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.

Žiri u sastavu Žarko Leković, Radmilo Pekić i Borivoje Milošević jednoglasno je odlučio da za ovu godinu nagrada bude posthumno dodijeljena akademiku Hrabaku.

Zvanično otvranje Manifestacije “Ćorovićevi susreti pisaca” planirano je sutra u Bileći gdje će biti uručena književna nagrada koja nosi ime ovog velikana za najbolju proznu knjigu napisanu na srpskom jeziku ovogodišnjim lauretatima Radomiru Uljareviću i Draganu Lakićeviću.

Uljarević je nagradu dobio za knjigu “Međustanica”, a Lakićević za “Ljubavni registar”, uz obrazloženje žirija da su ova dva književnika autentični sljedbenici srpske književnosti koja se temelji i naglašeno traje od usmene narodne pripovijetke, naveli su iz bilećke “Prosvjete”.

Stručni žiri za dodjelu te poznate književne nagrade činili su Goran Maksimović, Marko Paovica i Duško Pevulja.

Svečana akademija na kojoj će nagrade biti uručene biće održana sutra u bilećkom Domu kulture “Jefto Dedijer” u 20.00 časova.

U okviru manifestacije “Ćorovićevih susreta” biće održan i okrugli sto posvećen književnom djelu Jovana Radulovića, uz ostali stručni i kulturni program.

“Ćorovićevi susreti” pisaca i istoričara u Bileći i Gacku održavaju se u organizaciji opštinskih odbora “Prosvjete” iz ta dva grada i uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.