IZ ČASA U ČAS: Blokiran kružni tok na ulazu u Cetinje (FOTO/VIDEO)

Svečani doček patrijarha Porfirija danas u Podgorici kao i ustoličenje mitropolita Јoanikija u nedjelju na Cetinju pratite na našem portalu iz časa u čas.

Blokada puta na Cetinju (foto:rtcg.me) -

Blokada puta na Cetinju (foto:rtcg.me)

15.34 – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je crnogorske vlasti da prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija u Cetinjskom manastiru ne dozvole bilo kakav eksces koji može dovesti do fizičkog ugrožavanja učesnika tog veoma važnog događaja.

 

15.30 – Svi izlazi ka gradu su blokirani, a policija je zatvorila saobraćaj prema Podgorici i Budvi

15.27 – Blokiran kružni tok na ulazu u Cetinje, na ulicu posuto kamenje

Pristalice komita i nepriznate crnogorske crkve probila je policijsku blokadu koja je bila na kružnom toku na ulazu u Cetinje i blokirala magistralni put Podgorica–Cetinje. Kako javlja RTCG, građani su došli do kružnog toka, probili blokadu i prosuli šut i kamenje. Pozvali su žene da stanu u prvi red barikada.

15.20 – Komite “probile” kordon – policija ih pozdravlja

Grupa komita blokirala je kružni tok na ulazu u Cetinje, javljaju crnogorski mediji. Kako se vidi na snimku policija ih propušta i pozdravlja.

Na Cetinju je atmosfera sve usijanija, ponegdje se mogu vidjeti i zapaljeni kontejneri.

15.00 – Cvijanović: Čestitka povodom ustoličenja Јoanikija

14.15 – Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u Crnu Goru povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija.

Građani su na Cetinju uklonili zaštitnu ogradu na Dvorskom trgu, ispred Cetinjskog manastira. Okupljanja i protesti, kako javlja  naš reporter već su počeli.

Cetinjani od jutros negoduju zbog ograda koje su postavljene oko Cetinjskog manastira.

Grupa građana pokušala da prođe kroz zaštitnu odgradu postavljenu ispred Cetinjskog manastira, ali brzom reakcijom uspostavljena je kontrola.

Foto: RTRS

Prilično uzavrelu situaciju podgrijavaju tzv. sveštenici NVO “Crnogorske pravoslavne crkve” koji od demonstranata zahtijevaju da, “spriječe ulazak u Cetinje bilo koga u vremenu od 20 – 21 čas”.

Za sada nema naznaka da će biti organizovanog okupljanja građana koji žele da proslave ustoličenje vladike Јoanikija iako je, prema nezvaničnim informacijama, prema Cetinju krenulo više hiljada građana iz cijele Crne Gore.

Na trgu kordon policije obezbjeđuje javni red i mir.

Zaštitne ograde postavljene su na Dvorskom trgu, ali i u okolnim ulicima koje vode ka Cetinjskom manastiru, dan uoči ustoličenja mitropolita Јoanikija.

Pojačano je i prisustvo policije u okolini Cetinjskog manastira.

08.20 – Cetinje: Mir će čuvati najmanje 1.800 policajaca

Najmanje 1.800 policajaca biće angažovano povodom ustoličenja Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija u Cetinjskom manastiru, javljaju crnogorski mediji