U Trebinju otganizovano besplatno mjerenje šećera u krvi i pritiska

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje organizovalo je danas u trebinjskom Domu zdravlja besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska s ciljem prevencije i ranog otkrivanja dijabetesa.

U okviru aktivnosti organizovani su i besplatno mjerenje tromjesečnog šećera u krvi, pregledi stopala monofilament testom, savjetovanja i podjela edukativnog materijala i glukometara sa pripadajućim trakicama za pacijente sa dijabetesom i ostale zainteresovane građane u okviru projekta “Bolje traka nego štaka”.

Predsjednik Udruženja Nada Bijedić rekla je novinarima da je liječenje i kontrola dijabetesa skupo i da zahtijeva mnogo trakica, potrošnog materijala, te pozvala građane da se odazivaju Udruženju dijabetičara kako bi besolatno dobili trakice i savjete.

“U Trebinju je uočljiv rast broja oboljelih od dijabetesa, te smo u saradnji sa Domom zdravlja osnovali savjetovalište za dijabetes”, rekla je Bijedićeva, dodajući da u radu imaju podršku lokalne zajednice.

Ona je napomenula da Savjetovalište za dijabetes radi svaki radni dan od 12.00 do 15.00 časova, te da građani mogu da se jave na broj telefona 065 732 754.

Bijedićeva je navela da je u porastu broj oboljelih od dijabetesa, naročito od epidemije virusa korona, ali i zbog manjka fizičke aktivnosti, neredovne ishrane, stresa i užurbanog načina života, te pozvala građane da usvoje zdravije životne navike.

Zamjenik direktora Doma zdravlja Trebinje Radovan Todorović rekao je novinarima da ova ustanova podržava svaku akciju koju sprovodi Udruženje dijabetičara u Trebinju.

“Što se tiče akcije `Bolje traka, nego štaka`, mi smo u velikoj mjeri podržali akciju i finansijski, a sestre i ljekari iz naše ustanove odazvaće se pozivu Udruženja dijabetičara i sprovešćemo ovu akciju”, naveo je Todorović.

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica organizovalo je današnju akciju u saradnji sa Domom zdravlja i uz podršku Gradske uprave Trebinje, “Elektroprivrede Republike Srpske” i farmaceutskih kompanija “Novo nordijsk” i “Medikom” u okviru obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze.