Smrtonosna ‘zombi’ droga stigla u region: Zabilježena prva predoziranja, nadležni upozoravaju

Drug tests, used to detect the presence of fentanyl and xylazine in different kinds of drugs, such as cocaine, methamphetamine, and heroin, are seen at St. Ann's Corner of Harm Reduction in New York City on May 25, 2023. The tranquillizer, approved for veterinary use by the US Food and Drug Administration (FDA), has infiltrated the illegal drugs market in the US, with producers increasingly using it to augment fentanyl. Overdose deaths where tranq was detected have soared in recent years and in April the White House designated the drug an "emerging threat.",Image: 783953022, License: Rights-managed, Restrictions: TO GO WITH STORY BY ANDREA BAMBINO: 'Tranq,' the flesh-rotting drug worsening America's opioid crisis, Model Release: no, Credit line: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

‘Zombi’ droga više nije samo američki problem. Riječ je o fentanilu – drogi 50 puta opasnijoj od heroina, a i u susjednoj Hrvatskoj su zabilježena prva predoziranja, pa je upozorenje izdao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Fentanil se već otprije pojavljivao kod stranaca u Hrvatskoj.

“Prvi susret s fentanilom smo imali na turističkim događajima tijekom sezone kad su stranci sa sobom donijeli fentanil. Inače u RH ga nije bilo, ali evo sad novo je da imamo i prvo predoziranje s fentanilom”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

U Hrvatskoj postoji medicinski fentanil. Koristi se za jake bolove u terminalnoj fazi bolesti. Propisuje se po strogom, posebnom protokolu.

“Ilegalne proizvodnje i distribucije fentanila u RH nema. Do sada nije bilo zaplijene, a ono što se u nekoliko navrata dogodilo da je došlo do zloouporabe legalno proizvedenog fentanila koji se koristi kao lijek”, pojasnio je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a.

Smatraju ga najsmrtonosnijom drogom jer i najmanje količine su opasne. Riječ je o sintetskom opiodu, a fentanil je 50 puta jači od heroina.

“Vidjeli ste zadnji slučaj i postoji sumnja da je posljedica konzumiranja te vrste droge, mi još nismo zaplijenili tu vrstu droge, ali ne trebamo bježati od toga u skoro vrijeme da imamo zaplijene i te vrste droge”, poručio je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

Narko tržište u ostatku svijeta preplavljeno je fentanilom, pa hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš savjetuje mlade.

“Čuli smo podatke koji uznemiriju o njegovoj opasnosti. Stoga pozivam sve mlade i one koji dođu u doticaj da korist taj lijek, on je iznimno opasan i treba ga izbjegavati u širokom luku”, rekao je.

Riječ je o drogi kod koje su i najmanje količine kobne.

“Kod ilegalnog proizvedenog fentanila koji se najčešće nalazi u prahu, može se isto tako nalaziti u tabletama, je problem u tome što se ne zna u kojoj se koncetraciji radi. Ako govorimo o jednom gramu fentanila od njega se može napraviti 600 doza koje bi ovisnik mogao upotrijebiti”, pojasnio je Željko Petković.

Ovisnici ga često konzumiraju s drugim drogama – ne znajući o kojoj se dozi radi. Ne čudi zato što je broj umrlih u Americi od fentanila dosegnuo povijesne razmjere – u samo jednoj godini od opasne droge umrlo je 100.000 ljudi, prenio je Dnevnik.hr.

Dnevnik.hr.