Dodik:Ivanić omalovažio institucije i obmanuo građane Srpske

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću u kojem je izrazio oštro protivljenje načinu na koji je usvojena Strategija spoljne politike BiH za period 2018.-2023. i pozvao ga da povuče svoju saglasnost sa ovog dokumenta, koji je već činom objavljivanja nanio nemjerljivu štetu Republici Srpskoj.
“Izražavam svoje oštro protivljenje načinu na koji ste, mimo konsultacija sa institucijama Republike Srpske, praktično samostalno, usvojili jedan od najvažnijih akata koje donosi Predsjedništvo BiH, a riječ je o Strategiji spoljne politike BiH za period 2018.-2023.

Smatram da dokument ove važnosti niste smjeli usvojiti bez prethodne javne rasprave u odgovarajućim institucijama u Republici Srpskoj, čime ste na najgrublji način omalovažili međunarodni kapacitet Republike Srpske, garantovan i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Institucije Republike Srpske ste ignorisali i zaobišli i nakon što ste glasali za jedan ovako štetan dokument, jer niste našli za shodno da ikoga u Republici Srpskoj obavijestite o njegovom usvajanju”, istakao je predsjednik Srpske u pismu upućenom Ivaniću.

Dodik je u pismu podsjetio da je zaključkom sa sjednice Predsjedništva BiH, od 23. avgusta 2017. godine zadužena radna grupa za izradu Strategije spoljne politike BiH.

“Zbog čega institucije Republike Srpske, za praktično godinu i po, nisu bile u prilici da učestvuju u izradi ovog dokumenta, pitanje je na koje Vi i Vaš ministar inostranih poslova dugujete odgovor javnosti Republike Srpske. Bez želje da ulazimo u pravopisni i gramatički debakl ovog dokumenta, te potpune besmislice kojima obiluje tekst Strategije, želim da Vas upozorim da ste učinili još jedan opasan presedan, i to na kraju svog mandata, načinom na koji ste usvojili pomenuti dokument”, istakao je Dodik u pismu.

On je naveo da “posljednji dokument koji se ticao pravaca spoljne politike BiH usvojen je 2003. godine, s tim da je njegovom usvajanju prethodila jednogodišnja javna rasprava unutar BiH, odnosno Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta”.

U pismu se podsjeća da je tek nakon obavljenih javnih rasprava, Predsjedništvo BiH usvojilo taj akt, koji je prethodno usaglašen na svim nivoima vlasti u BiH.

“Sadržaj Strategije, usvojene 13. marta 2018. godine, nije samo obmana domaće javnosti, koja je zainteresovana za jedan takav akt, nego i međunarodne zajednice, za koju ste očito i napisali jedan ovakav neozbiljan dokument, simulirajući jedinstvo bar po pitanju spoljne politike. Time ste samo unijeli dodatni razdor na unutrašnjem planu, i to samo pola godine prije opštih izbora u BiH”, ocijenio je Dodik.

On je dodao da “u usvojenoj Strategiji spoljne politike BiH, između ostalog, stoji da bi BiH trebalo da aktivno prati zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU i da bi u tom smislu trebalo unaprijediti sistem pridruživanja spoljnopolitičkim izjavama i restriktivnim mjerama EU prema trećim zemljama i subjektima”.

Dodik je upitao Ivanića da li je prije nego što je glasao za ovaj dokument razmislio da navedeni stav iz Strategije sugeriše i usvajanje sankcija Ruskoj Federaciji, sa kojom Republika Srpska ostvaruje značajnu privrednu saradnju.

“Vidljivo je da ste glasanjem za pomenutu Strategiju pokušali da van snage stavite Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, prihvatajući odredbe o NATO integracijama BiH. Smatram krajnje neodgovornim da ste na isteku svog mandata usvojili jedan tako važan dokument, čime praktično svoju neodgovornost i neozbiljnost ostavljate u nasljeđe članu Predsjedništva iz Republike Srpske koji će vas zamijeniti”, naglasio je Dodik.

Da bi jedan organ pristupio izradi strategije, naveo je Dodik u pismu, neophodno je najprije ustanoviti ciljeve spoljne politike BiH. “Neću Vas iznenaditi ako kažem da naši spoljnopolitički ciljevi, mislim na Republiku Srpsku i FBiH, nisu usaglašeni, te je izrada strategije bez jasnog cilja potpuna besmislica”, istakao je Dodik.

“S obzirom da ste glasali za ovaj dokument, obmanuli građane Republike Srpske, mislim da bi i za Vas bilo korisno da povučete svoju saglasnost sa ovog dokumenta, koji je već činom objavljivanja nanio nemjerljivu štetu Republici Srpskoj”, poručio je Dodik u pismu upućenom Ivaniću.

SRNA