Žrtvenik pronađen na Drenoviku kod Nevesinja potiče iz rimskog perioda /FOTO/

Žrtvenik pronađen na lokalitetu Drenovika potiče iz rimskog perioda i predstavlja značajan arheološki artefakt za istoriju Nevesinja. Ovo je potvrđeno iz Turističe organizacije opštine Nevesinje koja je dobila rezultate naučnog istraživanja obavljenog na Odjeljenju za arheologiju Filozorskog fakulteta u Beogradu.

Ploca 2

Камену плочу је прије десетак година случајно пронашао мјештанин Радмило Јелачић приликом обрађивања земље. Туристичка организација је уз помоћ проф. др Мирослава Вујовића превела натпис са плоче који открива да је „жртвеник са посветом Јупитеру подигао бенефицијарни конзулар у вријеме активне војне службе“. Из Туристичке организације наглашавају  да је ово веома значајан историјски податак, појашњавајући да је римска легија формирана 68. године нове ере за вријеме цара Нерона била стационирана на простору атичког Невесиња.

Ова легија се током свог постојања борила на просторима Италије, Хиспаније, Германије, Далмације и Паноније. Вјероватно је распуштена након пораза од Хуна, који су били активни у тим годинама. Симбол ове легије био је Јарац, али је повремено кориштен и крилати коњ Пегаз.

Из Туристичке организације поручују да ће настојасти да сакупе и сачувају  од заборава овакве и сличне културно-историјске споменике и пронађу им адекватно мјесто на коме би могли бити представљени јавности.

Ploca 3

Radio Nevesinje