Vjetropark “Trusina” kod Nevesinja-Uskoro početak radova,prvi kilovati struje krajem 2019.godine

 

Gradnja vjetroparka “Trusina” kod Nevesinja konačno bi mogla početi u narednih nekoliko mjeseci, nakon višegodišnjeg odgađanja i zakonskih peripetija koje su pratile ovaj projekat.

Prema riječima direktora preduzeća “Eol prvi” Zlatka Mandžuke, koje zajedno sa londonskom kompanijom “Kermas” i opštinom Nevesinje učestvuje u realizaciji gradnje ovog vjetroparka na planini Trusina kod Nevesinja, ušli su u fazu kada više nije sporna realizacija ovog projekta vrijednog 140 miliona maraka.

– Očekujem da u narednih desetak dana dobijemo i dozvolu za izgradnju, čime bismo konačno krenuli sa prvim radovima. Prvi kilovati struje trebalo bi da “poteku” krajem 2019. godine – istakao je Mandžuka dodajući kako će sa danskom kompanijom “Vestas” sutra u zgradi Vlade RS svečano biti potpisan ugovor o kupovini i održavanju opreme za vjetropark.

Početak građevinskih radova za vjetropark na planini Trusini posljednji put je najavljivan 2016. godine, kada je istaknuto da bi se to trebalo dogoditi u martu, a da bi energetsko postrojenje trebalo da bude pušteno u rad već do kraja 2017. godine. Investitori su tada objelodanili da su potpisali ugovor za izgradnju vjetroparka po sistemu “ključ u ruke” sa specijalizovanom grčkom firmom “Prenekon”, koja će kao podizvođače angažovati domaća preduzeća, a jedno od glavnih u projektu trebalo bi da bude banjalučki “Elnos”. Tada je istaknuto da su u završnoj fazi pregovora sa danskim proizvođačem vjetroturbina “Vestasom” u vezi sa potpisivanjem ugovora o kupovini opreme vrijedne oko 90 miliona maraka. I prije toga je nekoliko puta prolongirana realizacija ovog projekta, koji je naišao na nekoliko prepreka, zbog čega su rokovi objektivno morali biti pomjerani.

U gradnji vjetroparka “Trusina” sa 87 odsto sredstava učestvuje kompanija “Kermas”, “Eol prvi” sa 10, a opština Nevesinje sa tri odsto. Vlasnik “Kermasa” je poznati hrvatski bisnismen Danko Končar, koji živi i radi u Londonu, a porijeklom je sa naših prostora.

Sberbanka Banjaluka je na čelu bankarskog konzorcijuma koji će finansirati više od dvije trećine vrijednosti investicije, dok su ostatak novca obezbijedili investitori.

Izvor struje za 40.000 domaćinstava

Idejnim projektom planirana je gradnja 15 vjetroturbina ukupne instalisane snage 49,5 megavata. Projektovana godišnja proizvodnja bi trebalo da iznosi oko 160 gigavat-časova električne energije, što vjetroparku daje kapacitet da snabdijeva oko 40.000 domaćinstava ili grad sa oko 160.000 stanovnika.

Vlada RS je firmi “Eol prvi” u oktobru 2012. godine dala koncesiju na 30 godina.

Glas Srpske