Velika vojna mobilizacija u Švedskoj

 Oko 22.000 Šveđana iznenada dobilo poziv na današnju veliku vojnu vježbu Domovinske straže.

Oko 22 hiljade Šveđana u utorak uveče je pozvano na mobilizaciju u prvoj iznenadnoj vježbi u posljednje 43 godine.

“Ideja ove vježbe je da trenutno jačamo vojnu odbranu zemlje”, rekao je vrhovni komandant švedske vojske Micael Byden za nacionalnu televiziju STV. “Dio je moje dužnosti da osiguram da ojačamo svoje operativne sposobnosti” dodao je.

Svih 40 bataljona Domovinske straže je mobilizovano za vježbu, što znači da će se moći vidjeti kako obavljaju svoje dužnosti u vazdušnim i morskim lukama te na ulicama, tokom današnjeg Dana državnosti. Vježba nije obvezna, tako da se očekuje da će se pojaviti oko polovine Domovinske straže.

Švedska Domovinska straža je posljednji put na vježbu pozvana 1975. godine, tokom Hladnog rata.

U slučaju invazije na zemlju, Domovinska straža bila bi zadužena za očuvanje osnovnih funkcija švedske države, čuvanje vladinih institucija, vazdušnih i morskih luka, kako bi profesionalna vojska bila slobodna vršiti ratne manevre u bitci.

“Ovo je vrlo važna vježba”, kazao je Byden i nastavio: “Ova organizacija predstavlja polovinu naše ratne organizacije, ima važne dužnosti širom cijele zemlje koje moraju moći izvesti u kratkom roku – kao vrhovni komandant, naravno da moram imati potvrdu da sve funkcioniše”, rekao je.

On smatra da je nužno pojačati švedske obrambene sposobnosti jer je sigurnosno okruženje “otišlo u krivom smjeru”.

“Ne treba hodati okolo i biti zabrinut. Treba biti svjestan onog što se događa i pokušati to razumjeti i imati što je više moguće informacija. Mi u Švedskim oružanim snagama radimo svoj dio i to biste trebali gledati kao potpuno normalan korak. Važan korak”, rekao je Byden.

Hercegovina.info