U Bileći svečano otvorena peta po redu manifestacija “Dani bilećkih proizvoda”

 

U Bileći je svečano otvorena peta po redu manifestacija ”Dani bilećkih proizvoda”, koja je ove godine okupila oko 80 izlagača iz BiH, Crne Gore i Srbije.

Nikola Bajović, direktor Turističke organizacije Bileća, naglasio je da su ove godine prednost dali kvalitetu, a ne kvantitetu.

– Već pet godine zaredom organiziramo ovaj sajam. Posjeta je standardna, kao i prethodnih godina. Imamo 80 izlagača iz BiH, Crne Gore i Srbije, ali je većina iz Hercegovine. Sajam je podijeljen u nekoliko odjeljaka – turizam i ugostiteljstvo, kućna radinost, umjetnost, poljoprivreda, domaći proizvođači – istakao je Bajović i dodao da je organizator sajma Općina Bileća, uz pomoć Turističke organizacije Bileća, a pokrovitelji su, također, Općina Bileća i Ministarstvo trgovine i turizma RS.

Na sajmu je bila i ”Pčelica Maja”, tekstilna firma iz Bileće.

Maja Arsenović, kćerka vlasnika, po kojoj se i firma zove, kaže da su na sajmu prisutni od početka održavanja.

– Danas smo predstavili sve tri naše linije, to su linija za bebe, svečane haljinice i linija veša. Ovdje smo prije svega da podržimo ovu manifestaciju i da bismo pokazeli šta mi to radimo – pojasnila je Maja.

”Đula prom” iz Sarajeva je na sajmu u Bileći prvi put.

– Preko Turističke organizacije iz Bileće saznali smo za ovaj sajam, prijavili se i evo nas. Donijeli smo dio svog programa, od stolnjaka, posteljine te proizvoda od frotira. Prvi put smo ovdje i veoma nam je lijepo. Kako bude išla prodaja, vidjet ćemo hoćemo li doći ponovo – navela je Sanita Abaz iz ”Đula proma”.

Iz Aleksinca su stigli članovi Udruženja građana”Radinost” i Udruženja građana ”Etno Korman” iz Kormana u općini Aleksinac.

– Predstavili smo dio onoga što mi želimo da otrgnemo od zaborava, domaću radinost, ali i stare zanate. Na sajam smo stigli preko naših ljudi koji su ovdje bili u Školi rezervnih oficira – pojasnio nam Dragoslav Ristić, zamjenik predsjednika iz Udruženja ”Radinost”.

”Spremili smo naše domaće proizvode koji su karakteristični za aleksinački kraj i donijeli ih ovdje, u Bileću, da bi posjetioci mogli da probaju. To su razne vrste kolača, ali i sarmice, pite, punjene paprike, grah prebranac, suhe paprike, razne gibanice sukane oklagijom, jer naše udruženje se i bavi tim da otrgnemo od zaborava neka tradicionalna i stara jela”, ispričala je Radica Babič, predsjednica grupe ”Etno Korman” iz Aleksinca.

P.M. (Dnevni avaz)