Tri razloga zašto je dobro zatamniti stakla na automobilu

Većina vozača folije postavlja samo zbog zaštite od sunčevih zraka, ali one su i estetski dodatak te imaju i sigurnosnu ulogu jer će u slučaju loma spriječiti rasipanje krhotina i moguće povrede. Pritom će i provalniku otežati posao.

Unutrašnjost automobila mjesto je na kojem svaki vozač provede barem nekoliko sati sedmično, ponekad i dnevno, i jasno je da se u njemu i on i njegovi putnici žele osjećati ugodno.

Posebno to vrijedi ljeti, kada po mnogima ključnu ulogu u vozilu, dakako, preuzima klima uređaj. No, iako pomaže, on nije svemoćan: mada učinkovito snižava temperaturu zraka on ne može učiniti ništa protiv snažnih sunčevih zraka i uvijek neugodnog ultraljubičastog zračenja.

I fabrička zatamnjenja stakala, koja iznose do 30 posto, u tom su smislu zanemariva pa jedini spas donose folije.

Ko se odluči za folije, za početak treba znati da je zatamnjivanje prema našim propisima dopušteno   iza leđnog naslona sjedala vozača i suvozača, homologiranim folijama bez refleksije.

Vjetrobran i bočna stakla u ravnini vozača ne smiju se ni na koji način dodatno zatamnjivati, no to ne znači kako na njih nije moguće postaviti nikakvu foliju. Teoretski je moguće, jer i skoro sasvim providna folija predstavlja vrijednu zaštitu: ukupno odbijanje topline, naravno, kod njih je nešto manje, no propuštanje UV zraka jednako je kao i kod najtamnijih folija te je manje od 1 posto.

Ukratko, propuštanje UV zraka jednako je kod providnih kao i kod najtamnijih folija te iznosi manje od 1 posto, što se može provjeriti i posebnim mjernim uređajem. Kod američkih proizvođača oznake na folijama temelje se na postotku propuštanja svjetlosti dok je kod nekih drugih nomenklatura obrnuta.

Prije nanošenja folije koja je na mjeru skrojena ručno ili uz pomoć računala potrebno je temeljito oprati staklo na koje se nanosi i pritom voditi računa da se ne oštete niti grijača.

Priprema folije za montažu na stražnje staklo obavlja se s vanjske strane uz pomoć industrijskog fena s vrućim zrakom.

Nakon postavljanja folija se temeljito poravnava silikonskim lopaticama kako bi se dobro prilijepila za staklo i kako nigdje ne bi ostali džepovi zraka.