Tri grijeha tokom posta na koja je upozoravao patrijarh Pavle

Patrijarh Pavle je govorio da je post način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mjestu posadi ono što je dobro. 

Pravi smisao posta je očišćenje duše i tijela, ističu svi pravoslavni izvori. Post ne znači samo voditi računa o hrani, već na duhovnom nivou predstavlja mnogo kompleksniju stvar.

Stvarni post privodi čovjeka smirenju. A u smirenju čovjek stiče saznanje, da za čovjeka spasenje leži jedino u Bogu, u njegovoj milosti. Kod sticanja svih vrlina i kod ispunjenja svih zapovijesti, sveti oci pridaju vrlini rasuđivanja najveću važnost. Rasuđivanje znači dar razlikovanja onoga što je korisno, i onoga što je štetno – tamo gdje je istina, i tamo gdje je laž.

“Tjelesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mjestu posadi ono što je dobro“, objasnio je jednom prilikom patrijarh Pavle.

Svaki grijeh nas oštećuje, ali istrajavanje u njima a posebno onima koje činimo svojom voljom uzrokuje nove grijehe i može voditi ka propasti.

Pred nama je Božićni post, koji traje 40 dana, a evo za koja tri grijeha je veliki patrijarh Pavle smatrao da su posebno opasna tokom posta.

Gordost

Grijeh gordosti je posebno opasan – oni koji sebe vide kao mnogo bolje od drugih, naročito zato što poste, treba da mole za smirenje.

Gospod je učio da postimo tajno, bez licemjerja, a bogu je ugodan samo onaj tjelesni post koji je praćen uzdržavanjem od svakog zlog djela, riječi i misli. Tokom posta se posebno treba čuvati mržnje, zavisti, ogovaranja, pohlepe, neprijateljstva, gnjeva. I maštanje o gnjevu pomutiće srce i dušu u postu.

Prejedanje

Post ima za cilj da se obuzda slastoljublje i stomakougađanje. Prejedanje, proždrljivost je smrtni grijeh, pa je posebno iskušenje ako se – uz objašnjenje da ne jedemo mrsnu hranu – tokom posta predajemo uživanju u svoj ostaloj hrani i to bez mjere.

Od prepunih trpeza na kojima samo što još nema “od ptice mlijeko“, preko začinjene, masne hrane – zato što je “zamašćena biljnim mrsom“ pa do slatkiša za svaki obrok u toku dana, post se za neke pretvara u prave gozbe na kojima samo nema mesa i drugih namirnica životinjskog porijekla.

Tokom posta, domaćice i domaćini treba da obezbijede zdravu hranu ukućanima i ponude gostima jednostavno pripremljene obroke. Ljubav prema stomaku znači nečuvanje vjernosti Bogu, pišu pravoslavni izvori.

Nepoštovanje posta

Postoje periodi u kojima se razrješava upotreba svih vrsta hrane. Duhovnik može da propiše post i mimo navedenih dana u crkvenom kalendaru, ali i da razriješi neke vjernike od posta.

Međutim, svojevoljno odustajanje od posta a naročito spremanje posnih slava uz mrsnu hranu smatra se grijehom.

“Time – umjesto da svetitelju ukažemo čast i poštovanje – navlačimo na sebe Božji gnjev. Gospodu nije potreban naš post i gladovanje, već nama samima kako bi naša srca omekšala, skrušila se i smirila pred Bogom i postala sposobna da prime Božju blagodat i pomoć. Postom izražavamo i svoju ljubav i vjeru u Gospoda, jer samo onoj koji poštuje sve Gospodnje zapovijesti ima istinsku ljubav prema svome Tvorcu. A zapovijest o postu jedna je od najvažnijih Gospodnjih zapovijesti“, navodi bratija manastira Visoki Dečani.

Ne obraćajmo pažnju na one koji dokono govore da “grijeh ne ulazi na usta“.

Grijeh nepoštovanja posta ne leži u samoj hrani koju sa blagodarnošću uzimamo, već i u drskom gaženju zapovijesti Gospodnje o postu i crkvenih pravila koja su po nadahnuću Svetog Duha propisali bogonosni oci, svetitelji Crkve Hristove, i ostavili ih nama kao vječni amanet i nezabludivi put duhovnog usavršavanja, prenosi Novosti Magazin.

Magazin novosti