Trebinje:Bez pomoći iz Fonda solidarnosti ostaje oko 1.000 građana

Bez pomoći trebinjskog Fonda solidarnosti ostaće oko 1.000 građana, od kojih se pojedini nalaze u teškoj socijalnoj situaciji, zbog odluke Ustavnog suda Republike Srpske da prihvati apelaciju Nebojše Vukanovića i proglasi neustavnom odluku Skupštine grada Trebinja o osnivanju ovog fonda, saopšteno je iz Gradske uprave.

Odlukom o osnivanju Fonda solidarnosti privredni subjekti sa područja grada dobrovoljno su, po stopi od 0,5 odsto od ukupnih prihoda, uplaćivali novac u fond za pomoć određenim kategorijama građana.

“Nažalost, prinuđeni smo da uskratimo pomoć djeci koja pohađaju područne škole, porodiljama, nezaposlenim demobilisanim borcima, osnovcima bez jednog ili oba roditelja, a neće se više provoditi ni programi treće vantjelesne oplodnje, samozapošljavanja, podsticaja nataliteta i naknade licima starijim od 38 godina koja se odluče da stupe u brak”, kažu u Gradskoj upravi.

Ističu da će o svemu detaljnije govoriti kada dobiju odluku Ustavnog suda Republike Srpske.

“Žao nam je što je do ovoga došlo, ali izgleda da su pojedincima važnija politička prepucavanja, nego interes sugrađana”, navodi se u saopštenju.

Iz Gradske uprave poručili su da se neće prestati boriti za sugrađane i da će na sve načine pokušati da obezbijede nastavak programa.

Fond solidarnosti je, dodaju, u potpunosti opravdao očekivanja, a samo u 2017. godini, po osnovu dobrovoljne solidarne članarine, prikupljeno je oko 566.000 KM od 124 privredna subjekta sa područja grada.

“Iz Fonda solidarnosti je za pomoć narodnoj kuhinji, udruženjima lica sa invaliditetom i socijalno ugroženim građanima izdvojeno 74.000 KM, a iz budžeta grada 70.000 KM, što je ukupno 144.000 KM”, dodaje se u saopštenju.

Iz Gradske uprave napominju da je za novčanu naknadu roditeljima za 151 novorođeno dijete, djeci koja pohađaju područne škole i pomoć za šest majki porodilja izdvojeno je 120.250 KM, a iz budžeta grada 65.000 KM – što je ukupno 185.250 KM.

“Pomoć iz Fonda solidarnosti data je i za 20 osnovaca bez jednog roditelja u iznosu od 7.000 KM, kako bi mogli da idu na ekskurziju. Realizovan je i program podrške samozapošljavanja za 51 lice, za šta je iz fonda izdvojeno 30.000 KM, dok je iz budžeta obezbijeđeno 97.426 KM”, kažu u Gradskoj upravi.

Ističu da je prvi put obezbijeđena i novčana naknada za 314 demobilisanih boraca, te za njihovo zapošljavanje i pomoć boračkim kategorijama, stipendije za djecu poginulih boraca i djecu ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije – za njih 73 izdvojeno je iz Fonda 86.034 KM, a iz budžeta 130.366 KM.

“Proširena prava iz socijalne zaštite finansirana su iz Fonda sa 71.585 KM, dok je iz budžeta izdvojeno 71.738 KM, što je ukupno 143.324 KM”, naglašavaju u Gradskoj upravi.

Finansiranje troškova vantjelesne oplodnje Fond je podržao sa 36.099 KM za šest
bračnih parova.

Iz Gradske uprave napominju da su privrednici dobrovoljno pomogli rad Fonda solidarnosti.

U saopštenju Ustavnog suda navedeno je da je “Skupština grada Trebinja donošenjem odluke prekoračila svoje nadležnostiiz relevantnih odredaba Zakona o lokalnoj samoupravi, jer nije bila ovlaštena da ovim podzakonskim aktima formira Fond solidarnosti, niti da uredi izvore njegovog finansiranja”. SRNA