Srušio se helikopter KOJIM SE VOZI PUTIN: Letjelica pala u blizini Moskve prilikom slijetanja

epa10382494 Russian President Vladimir Putin holds a meeting with Chinese President Xi Jinping via video conference at the Kremlin in Moscow, Russia, 30 December 2022. EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Helikopter Mil Mi-8, koji se koristi za prevoz ruskog predsjednika Vladimira Putina, udario je u zemlju u petak prilikom slijetanja na međunarodni aerodrom Vnukovo koji se nalazi oko 42 km jugozapadno od centra ruske prestonice, javila je ruska državna novinska agencija Interfaks.

Vladimir Putin

Vazduhoplovna publikacija Aerotime Hub javila je da je helikopter pripadao Odredu specijalnih letova „Rosija“, koji upravlja avionima koji se koriste za prevoz zvaničnika ruske vlade. Nejasno je ko je bio u helikopteru i da li je neko povrijeđen u incidentu.

Službe za hitne slučajeve koje citira Interfaks saopštile su da „prema preliminarnim podacima ima žrtava“, pozivajući se i na izvor sa aerodroma koji je rekao da u incidentu niko nije povrijeđen.

– Prilikom slijetanja, helikopter je zakačio elisu o tlo i oštetio repni dio – rekao je agenciji izvor sa aerodroma. Njuzvik je kontaktirao aerodrom Vnukovo za dalji komentar, prenosi Njuzvik. Ovu vijest je prenio i Moskov tajms na ruskom jeziku.

Ruski Telegram kanal Maš objavio je sliku onoga što je, kako je rekao, posljedica pada. Na fotografiji se navodno vidi natpis „Rosija“ prikazan na helikopteru i očigledno odsječene lopaticama repnog rotora.

 

– Prema našim informacijama, riječ je o Mi-8MTV-1, proizvedenom 2013. godine, za 22 putnika – navodi se u poruci Maš.

„Rosije“ je imala letove oko aerodroma između petka ujutru i popodneva, što znači da je Mi-8MTV-1 vjerovatno letio sa isključenim transponderom, prenosi Nova.

Helikopteri često prevoze Putina po Rusiji, dopunjujući njegovu flotu dalekometnih aviona Il-96 i drugih aviona.

Interfaks je saopštio da je teško slijetanje moglo biti uzrokovano lošim vremenskim uslovima ili kvarom opreme. Ukrajinska novinska agencija Ukrainska pravda objavila je da je to bila greška pilota.

Odvojeno, ukrajinske vlasti istražuju pad helikoptera 18. januara u kojem su poginuli ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski i desetak drugih ljudi, uključujući i djecu.

U nesreći u blizini zgrade vrtića u stambenom predgrađu Kijeva Brovari poginulo je pet visokih vladinih zvaničnika, uključujući Jevhena Jenjina i državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Jurija Lubkoviča. Prošle nedelje, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski sastao se sa porodicama žrtava tokom sahrane na kojoj su kovčezi bili umotani u plavo-žutu zastavu Ukrajine.

Srpskainfo