Srednjoškolskom Centru Pale uručen automobil- robot

Predstavnici Gradske uprave i Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu uručili su Srednjoškolskom centru “Pale” multifunkcionalan automobil-robot “Arduino kit”, koji će učenici moći da koriste tokom nastavnog procesa, prvenstveno na časovima informatike i računarstva.
Prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović rekao je da je danas prvi dan promotivne kampanje u srednjim školama s ciljem promocije upisa na ovaj fakultet.

“Zajedno sa predstavnicima grada Istočno Sarajevo uradili smo projekat koji obuhvata srednje škole na ovom prostoru. Osim promocije našeg fakulteta, poklonili smo školama po jedan automobil-robot koji mogu da koriste da bi savladali određene vještine i naučili specifična znanja iz oblasti mašinstva, elektronike, elektrotehnike, automatike i programiranja”, istakao je Popović.

On je dodao da te vještine nisu obuhvaćene planovima i programima srednjoškolskog obrazovanja, te da žele da naprave malu promociju nauke kako bi posvetili pažnju srednjoškolcima i učenicima i pokazali im mogućnosti koje mogu da nauče na Elektrotehničkom fakultetu.

Popović je naveo da su u današnje vrijeme informacione tehnologije potrebne u industriji, da tu ima najveći broj radnih mjesta, tako da sa Elektrotehničkog fakulteta pružaju priliku učenicima srednjih škola da se o njima upoznaju na vrijeme i opredijele prilikom upisa i izbora fakulteta.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković naglasio je da grad uvijek ističe značaj Univerziteta i da su zadovoljni sa Elektortehničkim fakultetom koji se smatra da ima visok nivo kvaliteta znanja.

“Dužni smo uvijek da iskažemo zahvalnost svima koji rade na tom fakultetu i koji su za 20 godina postojanja postigli ovaj nivo i renome kakav imaju ne samo u Srpskoj nego i šire. U duhu toga oni zaslužuju podršku grada, tako da smo pomogli njihov projekat izrade robota”, naveo je Vuković.

On je rekao da na području ovog grada postoje četiri srednjoškolska centra i da će ove prezentacije pokazati da vrijedi studirati na ovim prostorima, te da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima fakultete gdje se mogu steći dobra znanja.

“Pred kraj godine imaćemo još jednu akciju sa Elektrotehničkim fakultetom, koju će grad, takođe, podržati. To je takmičenje srednjoškolaca koji će pokazati još načina kako se može približiti sve ono što imamo na univerzitetima srednjoškolcima”, dodaje Vuković.

Student treće godine na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu, odsjek informatika i elektornika, Dragana Nikić rekla je da je učestvovala na izradi robota koji je zasnovan na mikrokontroleru i da on može da radi u četiri segmenta.

“To znači da izbjegava prepreke, da skreće desno-lijevo, napred-nazad, da se upravlja putem blututa, upravlja uz pomoć telefona. Jako je korisno, zanimljivo i želimo da srednjoškolce zainteresujemo da vide da i oni mogu lako naučiti taj nivo programiranja”, pojasnila je Nikićeva.

Srna