14.2 C
Trebinje
Četvrtak, 28 Marta, 2024
Naslovnica Vijesti Saborna crkva ponovo zasvijetlila nad Mostarom

Saborna crkva ponovo zasvijetlila nad Mostarom

Мостар - Саборна црква поново засвијетлила над Мостаром

Srn2023-1-30_1929873_0.jpg (162 KB)

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru večeras je ponovo zasvijetlila nad ovim gradom, nakon što je početkom decembra devastirana kada su pokidani električni kablovi i hram ostavljen u mraku, sa utihnulim zvonima i satovima.

Nakon što su električari skoro dva mjeseca svakodnevno radili na otklanjanju kvara, večeras su prvi put upalili svjetla i uradili testiranje.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić rekao je Srni da je uloženo mnogo truda da se učinjena šteta sanira i zahvalio je svima koji su se uključili i pomogli.

“Saborna crkva opet svijetli iznad Mostara, što kod nas izaziva osjećaj sreće i ponosa”, istakao je Kojić.

On je dodao da je rasvjeta danas proradila, a da je večeras i sutra testiranje.

“Ako ne bude poteškoća, ona ostaje ovako. Za sada nema nikakvih problema. Na sanaciji su radili majstori iz Mostara. Raznim improvizacijama su kroz postojeće kanale i zidove uspjeli da dovedu nekoliko hiljada metara kabla, spoje i ponovo priključe rasvjetu”, ispričao je sveštenik Kojić.

Zvona, kako je rekao, nažalost nisu popravljena, ali će nastojati da i to urade, mada ne zna da li će biti moguće i koliko će vremena biti potrebno.

Pomoć da se popravi uništena rasvjeta na crkvi dali su Vlada Republike Srpske, Elektro-Hercegovina, grad Mostar, Jeverejska opština Mostar, Muftijstvo mostarsko, Mitropolija crnogorsko-primorska, vlade Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanskog kantona, opštine Istočni Mostar, Rudo, Berkovići, Novo Goražde, Čajniče, te brojni građani koji su pozivima na humanitarne brojeve donirali sredstva.

Kojić je rekao da nema nikakve informacije o tome da li je pronađen počinilac koji je devastirao Sabornu crkvu.

/SRNA/