Raste broj ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA U BiH

epa11002903 An electric car is charged at a public electric vehicle charging station in Denpasar, Bali, Indonesia, 30 November 2023. Indonesia has launched an investment plan to attract funds under the Just Energy Transition Partnership (JETP) partnership, aiming to increase its renewable energy generation to 44 percent by 2030. EPA-EFE/MADE NAGI

 Povećan je uvoz električnih automobila u BiH u toku prošle godine, a bilježi se i određeni napredak kada je riječ o izgradnji infrastrukture za njihovo punjenje.

Prošle godine uvezeno ih 240: Raste broj ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA U BiH

Tokom 2023. godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uvezeno je 240 električnih automobila, dok ih je godinu ranije u BiH stiglo 69.  Vrijednost uvezenih električnih vozila, uključujući dažbine, lani je bila oko 18,6 miliona KM.

Kada je riječ o hibridnim vozilima za njih su vlasnici izdvojili oko 97,6 miliona KM, a uvezeno ih je prošle godine 1.512, od čega 1.150 novih i 362 polovna vozila. Godinu ranije, 2022. u BiH je uvezeno 610 hibridnih vozila.

Za razvoj elektromobilnosti neophodan preduslov je infrastruktura za punjenje vozila na električni pogon. U razvijenim zemljama elektromobilnost se potiče kako kroz aktivnosti na uspostavi regulatornog okvira, koji uključuje i odgovarajuće podsticaje za nabavku i korištenje električnih vozila, tako i kroz gradnju infrastrukture za njihovo punjenje.

/FENA/