Predstavnički dom PS BiH ponovo usvojio ukidanje akciza na gorivo

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio izvještaj zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama, koji podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva na period od šest mjeseci.

Radi se o zakonskom prijedlogu koji je razmatran u prošlom mandatu Parlamentarne skupštine, a da bi usaglašeni zakon stupio na snagu, potrebno je da izvještaj zajedničke komisije usvoji i Dom naroda.

Primjenom usaglašenih rješenja gorivo u BiH bi pojeftinilo za 35 do 40 feninga, a po isteku šest mjeseci ostavljena je mogućnost Savjetu ministara da svojom odlukom produži za tri mjeseca primjenu zakona.

Predlagač zakona Saša Magazinović (SDP) na početku je objasnio šta se sve događalo tokom protekle godine od kada je zakon u parlamentarnoj proceduri.

– Imam potrebu kao predlagač da kažem da je zakon predložen u martu prošle godine. Gledajući danas cijene su gotovo slične kao u periodu kada je zakon predložen. Za zastupnike koji su novoizaberani da samo podsjetim da je Predstavnički dom usvojio ovaj zakon kojim se akcize ukidaju na šest mjeseci. Dom naroda je tekst zakona razmatrao u redovnoj proceduri. Sve stranke su u nekoj fazi glasale za ovaj zakon – objasnio je Magazinović.

Istakao je kako su se vlade Republike Srpske i FBiH pozitivno izjasnile o ukidanju akciza jer imaju novac od prihoda PDV-a zbog “divljanja cijena”.

– Ovo nismo mi izmislili, imate primjere ove mjere u regiji. To znači da od visine akcize na gorivo, gorovo bi bilo jeftinije i do pola marke jer se na akcizu obračunava i PDV. Ono što je danas pred nama jeste izvještaj komisije jer je jedan dom usvojio u jednom, drugi dom u drugom tekstu. Sada predstavnički dom treba usvojiti tekst koji smo usvojili u martu prošle godine – kazao je Magazinović.

Nakon što je zakon usvojio Predstavnički dom, na potezu je ponovno Dom naroda BiH.

Glas Srpske