25.2 C
Trebinje
Subota, 27 Jula, 2024
Naslovnica Vijesti Poništena još 71 diploma privatnog fakulteta

Poništena još 71 diploma privatnog fakulteta

 

diploma.jpg

Inspektorat Republike Srpske poništio je još 71 diplomu Visoke škole „Prometej“ na studijskom programu Transportno inženjerstvo, a na ovom fakultetu ponovo tvrde da su žrtve sistema, te da je u pitanju tehnička greška, saznaje Capital.

Republička prosvjetna inspekcija je polovinom jula naložila Visokoj školi „Prometej“ da proglasi ništavnim diplome za studente koji su upisani u generaciju 2012/2013 i 2013/2014 godine, a koji su završetkom studijskog programa Transportno inženjerstvo stekli zvanje diplomirani inženjer saobraćaja.

Na ovo rješenje „Prometej“ se žalio Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS koje je žalbu odbilo i naložilo poništavanje diploma.

Nakon toga „Prometej“ poništava 71 diplomu.

„Na osnovu rješenja republičkog inspektora za prosvjetu i sport Senat Visoke škole za prosvjetu i sport je donio odluku o otklanjanju nepravlinosti i ispravljanju grešaka diploma svršenih studenata studijskog programa Transportno inženjerstvo te proglašavanju diploma ništavnim“, istakli su u „Prometeju“.

U „Prometeju“ tvrde da su diplome poništene jer jer je u njima bilo upisano zvanje „diplomirani inženjer saobraćaja“, dok u Inspektoratu smatraju da treba stajati „strukovni specijalista inženjer saobraćaja“.

Spisak poništenih diploma možete vidjeti OVDJE.

„Prometej“: Podnijeli smo novu tužbu protiv ministarstva

U ovoj Visokoškolskoj ustanovi kažu da su podnijeli novu tužbu protiv Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, s obzirom na to da je prema njihovom ranijem tumačenju „Prometej“ mogao dodjeljivati zvanje „diplomirani inženjer saobraćaja“, a novim rješenjm to tumačenje pobijaju.

„Nadležno Ministarstvo 25. avgusta donosi rješenje kojim se odbija naša žalba, te nalažu poništavanja diploma za studente upisane u pomenutu generaciju“, navodi se u saopštenju.

Zbog toga je, kako dodaju, Senat „Prometeja“ krajem septembra odlučio da poništi diplome za studente upisane u navedenu akademsku godinu.

„Za nepravilnost rada i utvrđivanja pogrešnog stanja, nanošenja štete Visokoj školi, zaposlenima a naročito studentima od strane Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Visoka škola „Prometej“ je podnijela još jednu tužbu nadležnom sudu“, naglasili su u „Prometeju“.

Podsjetili su da je ova visoka škola podnijela tužbu protiv ministarstva i za naloženo poništavanje diploma (zvanja), za studente upisane u generaciju 2014/15.

O tome je CAPITAL pisao u tekstu Poništeno 167 diploma fakulteta u Banjaluci.

Ovo nije prvi put da je „Prometej“ na meti inspekcijskih i istražnih organa. Fakultet je bio obuhvaćen akcijom „Klaster“ koju je sprovodila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) tokom koje je uhapšeno deset osoba, a zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i niza drugih nezakonitosti.

O poništavanju diploma pokušali smo dobiti i stav Inspektorata RS, međutim do objave ovog teksta na naša pitanja nisu odgovorili.

Capital