24.2 C
Trebinje
Subota, 22 Juna, 2024
Naslovnica Vijesti Počinje suđenje Dodiku i Lukiću: Pravni cirkus u Sudu BiH

Počinje suđenje Dodiku i Lukiću: Pravni cirkus u Sudu BiH

Dodik lukic sud bih.jpg

Sud BiH zakazao je za danas ročište na kojem bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i v.d. direktora “Službenog glasnika RS” Miloš Lukić trebalo da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Iz Suda su naveli da će se Dodik i Lukić izjasniti o krivici između 13 i 16 časova.

Posjećamo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv njih zbog nepoštovanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN. Dodikovi advokati su u prigovorima navodili da krivično djelo za koje je Dodik optužen ne postoji, jer je Šmit nelegalan. Ranije su dva puta odbijeni zahtjevi Dodikove odbrane za izuzeće sudije Jasmine Dedović Ćosić, koja je optužnicu potvrdila i odbila prigovore.

– Pojaviću se u Sudu BiH jer nemam pravo da se povučem i to je prilika da se Srpska oslobodi Sarajeva i BiH – rekao je Dodik.

On je naglasio da ide da brani Republiku te da na ročištu očekuje degradaciju prava, Ustava BiH, svega što ima smisla u ovom procesu.

– Srpska će jasno i odlučno odgovoriti na ovu farsu. Mi ćemo sprovesti nekoliko važnih aktivnosti u tom pogledu – poručio je Dodik i dodao da će se braniti kao predsjednik Srpske, a ne kao Milorad Dodik.

Naglasio je da ide na namješteno suđenje u Sud BiH kako bi pokazao koliko je ono antiustavno i antipravno, muslimansko i antisrpsko, te koliko je to mjesto za šikaniranje Srba i njihov politički progon.

Dodik je podvukao da mu je motiv za pojavljivanje na ročištu da upotpuni cirkus koji ima svoju genezu od američkog ambasadora Majkla Marfija preko neizabranog stranca Šmita, pa preko muslimana tužioca do muslimanke sudije Jasmine Ćosić Dedović koja bi, navodno, trebalo da bude objektivan vršilac pravde jednako onako kao što je bila kada je branila Nasera Orića za egzaktna krivična djela ratni zločin.

– Dedovićeva je ostrašćeni srbomrzac, željna osvete. Čekala je svoju priliku da pokaže da godine “usavršavanja u pravu” nisu bile uzalud, jer je konačno stranac nametnuo zakon, a ona ga je zgrabila da po njemu sudi i pokaže svoje “vrhunsko pravničko znanje” – poručio je Dodik.

Naglasio je da su pomenutom sudiji i pravniku važnije nametnute norme neizabranog stranca nego ustav njegove zemlje.

– Zato je ta BiH neodrživa, što pokazuje i ona sama. Dedovićeva ne bira povod i razlog za osvetu prema Srbima. To je pokazala i onda kada je oslobađala Orića od zločina koje je počinio i kada je komandovao jedinicima koje su malom Slobodanu Stojanoviću rasporile utrobu – kazao je Dodik.

Pišući optužnicu protiv mene, naglasio je Dodik, donijeli su i presudu.

– Nije mi to problem. To ćemo raskrinkati do najnižeg nivoa. Kako je moguće da jedan sud prihvati da postupa po odredbama koje nameće stranac koji nema ovlašćenje za to? Jedino Parlamentarna skupština može donositi zakone. Nema mogućnosti da neko drugi to uradi – naglasio je Dodik.

Na sceni je opšti, po njima, završni “sad ili nikad” napad na Republiku Srpsku i Srbe s jasnom namjerom da predsjednika Republike Srpske zatvore i zabrane mu politički rad.

– Upravo to – zabrana političkog rada, govori o tome da je ovo montirani politički proces – naglasio je Dodik.

Dodikov advokat Goran Bubić rekao je da je optužnica protiv predsjednika Srpske nerazumljiva zbog toga što se inkriminiše krivično djelo koje pravno ne postoji jer državljanin, poslat notom države koja nije potpisnica Dejtonskog sporazuma, sebe predstavlja kao zakonodavca.

– Onda nije ni to dovoljno, već dalje propiše da, ako se sad ne poštuje taj neki “njegov zakon”, to predstavlja krivično djelo. To nema nigdje u svijetu. Očekujem izjašnjenje da se konstatuje da se optužnica ne može razumjeti, u najkraćem – istakao je Bubić.

I mnogi drugi predstavnici Srpske oglasili su se povodom početka procesa Dodiku i Lukiću, a pravnik Ognjen Tadić istakao je da Sud BiH i Ustavni sud BiH ne poštuju Ustav BiH i naglasio da će suđenje, koje počinje danas, biti suđenje i tim sudovima i Šmitu.

Prema Tadićevim riječima, da Sud BiH i Ustavni sud BiH poštuju Ustav BiH, onda bi Sud pitao Ustavni sud da li je “Šmitov krivični zakon” saglasan Ustavu i Evropskoj konvenciji i dobio bi odgovor da nije.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić rekla je da orkestrirani napad na institucije Srpske, predsjednika Republike i v.d. direktora “Službenog glasnika” predstavlja atak na kompletan srpski narod i Srpsku.

– Srbe niko neće pokoriti, pa ni međunarodna zajednica, nekakve sudije i tužioci. Bilo kakva osuđujuća presuda po ovom predmetu znači definitivni kraj BiH – poručila je Vulićeva.

Istakla je da suđenje Dodiku i Lukiću predstavlja abnormalnu situaciju koja nikada nije viđena u postdejtonskoj BiH – da se po nepostojećem zakonu sudi ljudima koji rade svoj posao.

– Nevjerovatno je da predsjednik Srpske, koji je radio ono što je njegov posao, treba da odgovara – zaključila je Vulićeva.

Petković

Advokat Milan Petković rekao je da optužnica protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, ako bude suđeno prema zakonima BiH, mora biti odbijena i da oni dobiju oslobađajuću presudu. Petković je rekao da su sve odluke koje je Kristijan Šmit donio ništavne zato što je on nelegalan visoki predstavnik, pa su samim tim i njegove odluke nelegalne i ništavne.

Glas Srpske