Počelo suđenje roditeljima Koste Kecmanovića

Počelo suđenje roditeljima Koste Kecmanovića

Krivični postupak protiv Vladimira Kecmanovića i Miljane Kecmanović, oca i majke dječaka Koste koji je 3. maja prošle godine počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, kao i protiv dvojice radnika streljane u koju je dječak išao sa ocem, počeo je danas u Višem sudu u Beogradu.

Tužilac Nikola Uskoković zatražio je isključenje javnosti. Tome se usprotivio branilac Kecmanovića Borivoje Borović.

Svo četvoro optuženih su se složili da ne bude zatvoreno za javnost.

“Tužilac je dao paušalne razloge, bez obrazloženja za iskljucenje javnosti. Veće mora da bude svesno da su maloletnici pozvani da svedoče kao oštećeni. Odbrana im u predistražnom postupku nije i neće postavljati pitanja. Ne postoji razlog za isključenje javnosti. Zamislite da se oni ovde opet traumiraju kao u istrazi. U parničnom postupku su već davali iskaze i punomoćnici su davali izjave za medije. Javnost mora da bude obaveštena o svemu i ne treba ništa da se krije. Ne postoji nijedan zakonski razlog za isključenje javnosti”, rekao je Borović pred sudom.

Podsjetimo, ocu dječaka je optužnicom na teret stavljeno izvršenje krivičnog djela teško djelo protiv opšte sigurnosti, majci Miljani na teret je stavljeno izvršenje krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, dok je okrivljenima R. I. i N. M. na teret stavljeno izvršenje po jednog krivičnog djela davanje lažnog iskaza, prenosi Telegraf.rs.

Tužilaštvo je tražilo da Vladimiru Kecmanoviću bude produžen pritvor, a on je i produžen za još 30 dana, kao i da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora. Kada je u pitanju majka dječaka, zatraženo je da ona bude osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

Tužilaštvo je za radnike streljane tražilo po tri godine zatvora.

Podsjećamo, Kosta je ubio osam vršnjaka i radnika obezbjeđenja škole.

 

Nezavisne