14.2 C
Trebinje
Utorak, 23 Aprila, 2024
Naslovnica Vijesti Petrović: Dodiku ne sude sudije i tužioci, već njihovi nalogodavci

Petrović: Dodiku ne sude sudije i tužioci, već njihovi nalogodavci

216104.jpg (152 KB)

Potpredsjednik SNSD-a Luka Petrović izjavio je da je iz dosadašnjeg toka procesa pred Sudom BiH vidljivo da predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku ne sude sudije i tužioci iz BiH – već njihovi strani nalagodavci.

Petrović je ocijenio da je Dodik meta onih iz pojedinih zapadnih zemalja koji žele da kreiraju političke procese u BiH.

– Vidljivo je da oni ljudi koji kreiraju i Ustavni sud i politička dešavanja putem zemalja Kvinte, žele da kreiraju političke procese u BiH – naveo je Petrović.

On je ukazao da je njima očito meta Dodik jer misle da bi njegovim eventualnim uklanjanjem sa političke scene – mnogo lakše kreirali političke ciljeve.

U Sudu BiH u ponedjeljak, 5. februara, održano je ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela koncept odbrane, konstatujući da se optužnicom ruši suverenitet BiH i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

Bivši direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je Srni da je Uzunovićeva tokom rata bila pripadnik takozvane Armije BiH, i to pomoćnik komandira, te da je nakon toga obavljala pravosudnu funkciju u sudu u Konjicu, što stvara opravdanu sumnju da ne može biti nepristrasna.

Naredno ročište Uzunovićeva je zakazala za 21. februar, ali je odbrana rekla da zbog ranije preuzetih obaveza, ročište može biti održano 6. marta, što je i prihvaćeno.

 

Srna