Paket mjera za juli predviđa određeno povećanje plata svima u Srpskoj

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će paket mjera koji Vlada sprema za juli značiti određeno povećanje plata svima u Srpskoj.
“Naš cilj je ozbiljan rast BDP-a, bar do pet odsto i postoje projekcije za tako nešto”, istakla je Cvijanovićeva, napomenuvši da Srpska stalno bilježi rast izvornih prihoda, nema nikakav finansijski problem i sve obaveze redovno izvršava.

Ona je podsjetila da je povećan agrarni budžet poljoprivredi, da se sada ide i sa povećanjem plata, te da se ušlo i u realni i u javni sektor.

“Što se tiče penzija sve je poslagano, isto kao i kod socijalnih davanja. Uveli smo nova prava za nezaposlene porodilje od 405 KM, od jula imamo i prava po pitanju civilnih invalidnina, a uveli smo i žene žrtve rata u zakonsko rješenje”, naglasila je predsjednik Vlade Srpske.

Ona je navela da je utvrđen set mjera koji je dao rezultate i davaće ih dodatno u budućem periodu.

“Imamo čvrste dogovore sa poslovnom zajednicom, sindikatom, sa našim socijalnim partnerima, svim grupacijama i oni znaju šta mi radimo i idemo naprijed”, rekla je Cvijanovićeva sinoć za ATV.

Komentarišući tvrdnje lidera NDP-a Dragana Čavića da je moguće povećanje penzija u Srpskoj od deset odsto, Cvijanovićeva je rekla da nema namjeru da se bavi takvom tezom, te da je realno bilo moguće ono što je Vlada do sada uradila.

“Vlada je u dogovoru sa Udruženjem penzionera imala postepeno povećanje penzija. Imaćemo još jednu intervenciju, što naši penzioneri znaju i zahvaljujem im se što o tome ne pričaju u javnosti. Nakon te intervencije ćemo drugačije poslagati stvari, moraćemo još jednom reagovati prema onima kojima su penzije najniže, nakon čega bi opet išli u ovakva redovna povećanja”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će penzije sa novom vladom, takođe, rasti i nakon izbora.

“To će se dešavati u kontinuitetu na način da su penzioneri sigurni da će svaki put dobiti penzije na vrijeme i da će svakih nekoliko mjeseci uslijediti povećanje. Niko nema koristi od povećanja od deset odsto ako se to sad desi i onda tri mjeseca čekate svoju penziju. To je scenario od kojeg ja apslutno bježim, i koji nisam htjela ni da dogovaram niti da provodim zato što je to nerealno”, objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala na lošu činjenicu da je manje od osam odsto penzionera u penzionom fondu po osnovu punog radnog staža, te da su sve drugo penzije po osnovu raznih prava, koja su nastala nakon rata i koja su takođe bila nužna.

“Kroz nekoliko koraka, u mom mandatu za četiri godine došli smo do povećanja penzija od 20 odsto. Imamo plan kako se ide dalje, ali ne želim da sistem stavimo na koljena zato što smo dali nerealna obećanja”, naglasila je Cvijanovićeva.

Govoreći o predstojećim izborima, Cvijanovićeva je istakla da platforma koju ona zastupa kao kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike na predstojećim izborima podrazumijeva izvjesnost, sigurnost i stabilnost.

“Znamo šta radimo, nemamo vremena za bilo kakve eksperimente i smatram da je protivponuda čisti eksperiment u odnosu na ovo što sam radila i što namjeravam da radim”, poručila je Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a.

Ona je pojasnila da njena tvrdnja da će pobijediti na izborima za predsjednika Republike proizilazi iz plana i komunikacije koju ima sa građanima Republike Srpske.

“Iza nas je nekoliko teških godina u kojima smo uspjeli da totalno okrenemo finansijsku sliku Srpske i da danas govorimo o Republici koja ispunjava sve svoje obaveze, povećava penzije, koja će povećavati i plate, koja povećava podsticaje za poljoprivredu, uvodi nove socijalne mjere i sve to radi sa lakoćom, bez ikavog finansijskog opterećenja”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da se ne smije dozvoliti da izbori poremete izvršavanja dnevnih obaveza, te poručila da tu neće biti nikakvih problema.

“Idemo u kampanju, da kažemo kakva je naša politička ponuda, a to je stabilna Republika Srpska, jake instuticije, odluke koje se donose u Banjaluci, a ne u Sarajevu. U Sarajevu se može koordinisati za sve ono što nam je važno i treba da se koordiniše, ali autonomnost koju imamo mora da se zadrži u Banjaluci”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da nema obezvređivanja institucija i igranja sa stanovništvom u Srpskoj.

Ona je naglasila da građani hoće stabilnost i izvjesnost, hoće da znaju šta će se dešavati u narednom periodu.

“Ako smo sada rekli da smo ostvarili rekordan broj zaposlenih 2017. godine, oni hoće da znaju šta će se dešavati 2018. i 2019. godine. O toj izvjesnosti govorim. To su pozitivni trendovi koje moramo zadržati i moramo doći do broja kada se vidi ekonomski rast i kad se on odrazi na tržište radne snage”, istakla je Cvijanovićeva.

Na pitanje da li može biti bolji predsjednik Republike od Milorada Dodika, Cvijanovićeva je ocijenila da je Milorad Dodik dao jednu novu dimenziju poziciji predsjednika Republike, što je teško stići i zadržati.

“On je pokazao šta zapravo znači biti predsjednik Republike, da je to ozbiljna pozicija, da možete da budete neko ko zajedno sa Vladom i Narodnom skupštinom obezbjeđujete jedinstvo institucija”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su to svi shvatili, osim opozicija, koja je izbjegavala kontakt sa svojim institucijma, i to ne samo predstavnici opozicije u Sarajevu nego i oni koji su u Banjaluci.

Cvijanovićeva je rekla da je zahvalna predsjedniku Republike što su kao Vlada imali pravu adresu kojoj su mogli da se obrate.

“Imali smo toliko teških perioda, bilo je teških odluka i to je bilo mjesto gdje smo mogli da se konsultujemo i uz uključivanje naših poslanika zaista smo djelovali kao jedan veliki institucionalni tim Republike Srpske”, konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je bila predsjednik Vlade svim građanima, a da tamo gdje nije bilo odjeka na lokalnom nivou, u sredinama gdje je na vlasti opozicije, nije bilo do nje.

 /SRNA/