Ombudsman za ljudska prava BiH:Skupštinski prostori – barijere za osobe sa invaliditetom

Milica Ijacic

Neophodno je što energičnije nastaviti raditi na uklanjanju arhitektonskih i svih drugih barijera, a jedan od tih problema  su skupštinski prostori koji nisu u vlasništvu ovih organa – zbog čega ne mogu samostalno ni mijenjati postojeća arhitektonska rješenja, rekla je danas u Trebinju savjetnik Ombudsmana za ljudska prava BiH Amra Kazić.

Na sastanku Foruma protiv diskriminacije, u organizaciji Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini je istaknut da je uz prilaz javnom prostoru važno naći adekvatan odgovor i na probleme kretanja i dužeg boravka unutar njih, pristup govornicama kada zasjedaju zakonodavni organi, dostupnosti toaleta i parking mjesta, te isticanja putokaza i znakova.

Kazićeva je dodala da uskraćivanje pristupa predstavlja povredu ustavnog prava na jednakost, ali i upućuje na opasnu pojavu diskriminacije osoba za invalititetom u odnosu na ostale članove društva.

Sa arhitektonskim barijerama suočava se i odbornik u Skupštini grada Trebinja Milica Ijačić koja kaže da kao osoba sa invaliditetom nema direktan pristup sali u kojoj se održavaju sjednice gradske skupštine, pa koristi alternativne prolaze.

„Ulazim kroz garažu ili iza šalter sale. Postoji mogućnost da se napravi direktan prilaz, ali stepenice na ulazu je teško prilagoditi, kao što su i ulazna vrata prilično uska“, kaže Ijačićeva i dodaja da je u sali skupštine za nju prilagođeno mjesto na kojem sjedi, ali da govornici ne može da pristupi.

Ijačićeva je navela i nedostatak tumača za gluvonijeme osobe, ali i što u određenim javnim ustanovama u Trebinju još uvijek postoje arhitektonske barijere.

„Evidentna je i praksa da se zaista radi na njihovom otklanjanju“, naglasila je Ijačićeva i napomenula da Bolnica i Dom zdravlja u Trebinju imaju lift platformu .

Rejting.info