Nove saobraćajne dozvole u BiH – umjesto papira plastične sa čipom

 

Papirne saobraćajne dozvole u BiH trebalo bi da budu zamenjene novim, plastičnim, nalik na lične karte i vozačke dozvole.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH – IDDEEA je inicirala početak procesa izmena i dopuna propisa kako bi se ove dozvole mogle zameniti novim i modernijim čipovanim karticama. Tu inicijativu podržavaju, saznajemo, u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, ali pod uslovom da izdavanje ovih dokumenata ne poskupi.

Osim toga, traži se i način da se u jednoj kartici ubuduće objedine i saobraćajna dozvola i vlasnička knjižica za automobile, čime bi se za vlasnike vozila nešto smanjio i trošak izdavanja ovih potvrda.

– Ideja je da se saobraćajne dozvole počnu menjati kada Agenciji IDDEEA isteknu zalihe papirnih dozvola koje se sada koriste ili da novu plastičnu karticu dobijete kada budete morali menjati papirnu dozvolu, jer u njoj više nema mesta za pečate i potpise, odnosno potvrdu o registraciji vozila. Nikako se ne bi išlo na to da svi odjednom moramo da zamenimo saobraćajne dozvole – saznajemo u Ministarstvu.

Uskoro bi o ovim idejama i potencijalnim rešenjima trebalo da razgovaraju predstavnici ovog Ministarstva i IDDEEA. Time bi se nastavila modernizacija ličnih dokumenata državljana Bosne i Hercegovine, a slično je, podsećamo, već urađeno u Srbiji.

Građani BiH već imaju biometrijske pasoše, te elektronske lične karte i vozačke dozvole.

Blic RS