24.2 C
Trebinje
Nedjelja, 16 Juna, 2024
Naslovnica Vijesti Nafta u galopu, blizu 100 dolara po barelu

Nafta u galopu, blizu 100 dolara po barelu

nafta1.jpg

Cijene nafte postupno se približavaju granici od 100 dolara za barel – navode ekonomski portali.

Na londonskom tržištu cijena barela sjevernomorske nafte “brent” prošle sedmice povećana je za 2,2 odsto i dostigla 95,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel nafte “VTI” poskupio na 90,97 dolara.

Kada se to preračuna na prethodnom tromjesečnom nivou, , cijena barela na londonskom tržištu povećana je za 27, a na američkom za 29 odsto.

Saudijska Arabija i Rusija prethodno su odlučile da će do kraja ove godine smanjivati izvoz nafte za ukupno 1,3 barela dnevno, a o smanjenju proizvodnje dogovorile su se i ostale članice “OPEK plus” formata, uprkos protivljenju SAD i G7.

Msskva, Rijad i druge članice OPEK-a žele da zadrže povećane cijene s obzirom na pad potražnje za naftom uzrokovanim usporavanjem rasta najvećih svjetskih ekonomija – prije svega SAD i evrozone.

Još jedna odluka Rusije može dodatno da uiče na rast cijena nafte u svijetu.

Riječ je o odluci ruskog državnog vrha o privremenoj zabrani izvoza dizela zbog rasta cijene tog energenta i benzina u samoj Rusiji, što dovodi do rasta inflacije.

Kako ta mjera nije realizovana u očekivanom obimu, tj. nije dovela do željenog pada cijene pomenutih energenata za široke potrošače, ruska vlada najavila je uvođenje izvoznih kvota za dizel.

Nakon prvobitne najave uvođenja privremene zabrane izvoza ruskog dizela svjetska tržišta reagovala su samo manjim povećanjem cijena, smatrajući tu odluku – odlukom privremenog karaktera.

Međutim, niko sa sigurnošću ne može reći što će se dogoditi ukoliko ona potraje duže od očekivanog.

Ekonomski portali podsjećaju da su SAD i G7 pokušale da ograniče prodaju ruske nafte na 60 dolara po barelu, ali da odavno o tome više niko ne govori, prenosi Srna.

/SRNA/