Na programu 149. Nevesinjske olimpijade 50 disciplina, uvećan nagradni fond

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

 

Organizacioni odbor „Nevesinjske olimpijade“ utvrdio je preliminarni program 149. Sabora tradicije i viteštva. Takmičare, goste i sve znatiželjnike koji početkom avgusta navrate u Nevesinje očekuju raznovrsni sportski, kulturni i turistički sadržaji. Za najuspješnije olimpijce predviđen je nagradni fond od 45.000 KM.

koncert 23 1

Olimpijada će početi 4. avgusta podizanjem olimpijske zastave na platou ispred Sportske dvorane „Nevesinjka“. Ovim svečanim činom biće ozvaničen početak viteškog nadmetanja u pedesetak disciplina koje su i prethodnih godina bile zastupljene na nevesinjskoj tradicionalnoj svetkovini. Istog dana biće podijeljene prve medalje za pobjednike Otvorenog prvenstvo grada u stonom tenisu.

Tokom prve olimpijske sedmice planirana su takmičenja u tenisu i šahu, dok će najmlađi učesnici svoje discipline pronaći u okviru Male olimpijade. Ljubitelje enigmatike očekuje jubilarno izdanje Olimpijskog kviza koji dvije decenije obogaćuje zabavni dio Nevesinjske olimpijade.

U subotu, 10. avgusta, na programu su planinska trka „Velež vertikal 2024“, Međunarodno takmičenje u sportskom ribolovu i Odbojkaški turnir na pijesku. Živopisni prostor jezera Alagovac i planine Velež već izaziva interesovanje takmičara i ljubitelja prirode. Zaključno sa jučerašnjim danom prijavljeno je 40 takmičara iz Francuske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

vv4

Atletski miting „Aleksa Kovačević“ sa 16 disciplina održaće se 11. avgusta. Istog dana se održava i Omladinski košarkaški turnir. Za drugu olimpijsku sedmicu planirani su završnica Olimpijskog futsal turnira, streljaštvo i Omladinski turnir u malom fudbalu. Ove godine, za ljubitelje borilačkih sportova, biće priređen javni sparing olimpijskog boksa.

Kultura i tradicija biće zastupljeni kroz Festival mladih guslara RS, promociju knjige Vesne Kapor, predstave i izložbe likovnih umjetnika. Tradicionalne koncerte pripremaju Plesni klub „Lets dens“ i etno grupe „Sveti Dimitrije“ i „Simonida“.

sajam23 14

U predahu između brojnih nadmetanja gosti i olimpijci imaće priliku da probaju domaće specijalitete i upoznaju etnogrfsko blago nevesinjskog kraja. Pravo mjesto za to biće Sajam prehrambenih proizvoda i ručnih radinosti koji je i ranijih godina izazivao veliko interesovanje posjetilaca.

Kulturno-zabavni program uoči viteških igara biće priređen na Trgu slobode uz gostovanje poznate pjevačice etno, duhovne i rodoljubive muzike Danice Crnogorčević.

Centralni događaj sa viteškim disciplinama i tradicionalnim konjskim trkama biće održan na Bratačkom lugu, u nedjelju, 18. avgusta.

RS Nev olimpijada

Organizator manifestacije je Opština Nevesinje, a pokrovitelj Vlada RS.

RS Nev olimpijada