Merkel i Putin o Ukrajini, gasovodu, Siriji i Iranu

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da bi ruski prirodni gas još mogao prolaziti kroz susjednu Ukrajinu nakon dovršenja širenja gasovoda koji vodi direktno do Njemačke.

– Prekid tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu nije ukalkuliran. Snabdijevanje će se nastaviti ukoliko bude ekonomski opravdano – izjavio je Putin na konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u južnom ruskom gradu Sočiju.

Kijev strahuje da bi mogao izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa prema Evropi. Taj tranzit je glavni izvor prihoda za Ukrajinu.

U iskazivanju podrške Ukrajini, Merkel je prevodila napore EU na uvođenju sankcija Rusiji otkako je Moskva anektirala ukrajinsku regiju Krima prije četiri godine, u odmazdi zbog svrgavanja njenog proruskog predsjednika.

Njemačka je, međutim, u posljednjim mjesecima dala konačno odobrenje Rusiji da proširi svoj gasovod Sjeverni tok uprkos protestima ukrajinskog čelništva da taj projekt slabi sankcije protiv Rusije.

Očekivalo se da Merkel u prvi plan stavi ukrajinsku krizu tokom razgovora s Putinom, u njenoj prvoj posjeti Rusiji u godinu dana.

– Razgovarali smo o Ukrajini, naravno. Trebali bismo misliti o garancijama za Ukrajinu – izjavila je ona na konferenciji za novinare, predlažući da se razmotri mirovna misija UN-a za sukobom zahvaćeni istok Ukrajine.

Proruski separatisti i ukrajinska vojske bore se u dvije najistočnije ukrajinske regije, koje se graniče s Rusijom, od političkih nemira u 2014.

U prijemu koji je prenosila televizija, Putin i ruski premijer Dmitrij Medvedev dočekali su Merkel u predsjedničkoj ljetnoj rezidenciji u Sočiju, dok joj je Putin predao buket bijelog cvijeća.

– Dobar dan – kazala je Merkel na njemačkom, noseći bijelu jaknu.

Čelnici su u izjavama novinarima naglasili dobre odnose između njihovih zemalja.

Rusija i Njemačka usuglasili su se oko potrebe za većom humanitarnom pomoći ratom razorenoj Siriji kako bi ublažili izbjegličku krizu, i oko očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma uprkos američkom povlačenju iz njega, saopćili su čelnici.

Iranski sporazum “nije savršen, ali je bolji od toga da nema nikakvog sporazuma”, izjavila je Merkel novinarima.

Njemački ministar za ekonomska pitanja i energetiku, Peter Altmaier, posjetio je Ukrajinu dva puta u ovoj sedmici kako bi pružio uvjeravanja u podršku Berlina Ukrajini u vrijeme dok Rusija počinje radove na širenju gasovoda Sjeverni tok 2.

Altmaier je također posjetio Rusiju u ovoj sedmici kako bi se sastao s visokim zvaničnicima. On je izrazio uvjerenje nakon sastanka s Medvedovom da će Moskva i Kijev uskoro postići sporazum o snabdijevanju Evrope ruskim prirodnim gasom, prenosi dpa.

FENA