Mektić:”Procjena stanja bezbjednosti u BiH prilično usložnjena”

foto:ilustracija
foto:ilustracija

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić rekao je danas u Sarajevu da je “trenutna procjena stanja bezbjednosti u BiH prilično usložnjena”.
Odgovarajući na pitanje zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjane Krišto /HDZ BiH/, koja je zatražila ocjenu ukupne bezbjednosne situacije u BiH i odgovor šta je Ministarstvo preduzelo da bi zaštitilo građane i bezbjednosnu situaciju održalo na najvišem mogućem nivou, Mektić je naveo da je evidentno u javnosti, a da postoje i detaljna saznanja, informacije i dokumentacija kojima raspolažu bezbjednosne agencije o aktivnostima ekstremističkih grupa na tlu BiH.

“Ove grupe mogu biti podijeljene na one koje promovišu ekstremne religijske, nacionalističke, unitarističke i separatističke stavove, a jedna od njih izražava spremnost na nasilne akcije. Pojedine od ovih grupa međusobno su ideološki povezane sa srodnim organizacijama na području Balkana i određenim kriminalnim strukturama u regionu”, rekao je Mektić.

On ukazuje da aktivnosti tih organizacija podrazumijevaju javna istupanja pojedinih pripadnika, uz upotrebu govora mržnje i posredstvom interneta i drugih medija, ispisivanje grafita, distribuisanje i postavljanje plakata uvredljivih sadržaja, koji pod plaštom patriotizma i sličnih konstrukcija podstiču nacionalnu, vjersku i rasnu mržnju i netrpeljivost.

“Ove organizacije razvile su metodologiju kojom propagiraju ekstremizam usmjeren na najranjivije kategorije društva, povratnike i izbjeglice, te manjinsko stanovništvo druge vjerske pripadnosti”, naveo je Mektić.

On je podsjetio da su te organizacije i ranije koristile ekstremizam u napadima na vjerske objekte, nadgrobne spomenike i pripadnike drugih vjeroispovijesti tokom vjerskih obreda, s ciljem zastrašivanja.

Mektić je istakao da policijske agencije u BiH pomno prate sva dešavanja usmjerena na moguće ugrožavanje bezbjednosti i da su spremne da adekvatno reaguju.

“Aktivno se razmjenjuju obavještajna saznanja među bezbjednosnim agencijama u BiH u skladu sa procjenom, te preduzimaju preventivno-represivne mjere”, konstatovao je Mektić.

Krišto je, postavljajući pitanje Mektiću, navela da postoji veliki pritisak migranata na granice BiH, od kojih mnogi žele da BiH koriste kao migrantsku rutu prema zemljama EU.

“Svakodnevno možemo da čujemo o djelovanju raznih organizacija koje mogu da utiču na ukupnu bezbjednosnu situaciju u BiH”, rekla je Krišto.

Srna