Kosovska Mitrovica – Selaković:Mirno sačekati Vučićevo obraćanje

 Generalni sekretar u kabinetu predsjednika Srbije Nikola Selaković pozvao je građane u Kosovskoj Mitrovici, koji su se nakon privođenja Marka Đurića okupili ispred mosta na Ibru, da mirno sačekaju šta će im poručiti šef srpske države poslije večerašnje sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.
“Đurić i ja smo danas došli, 15. put zaredom, da na okruglom stolu o unutrašnjem dijalogu o Kosmetu razgovaramo sa našim pokrajinskim ministrima, gradonačelnicima, predstavnicima privremenih organa, rukovodiocima kako da se rešavaju problemi, a ne kako da se prave novi. Kako da rešavamo ono što je gomilano decenijama. Samo rečju, ne pesnicama, ne oružjem, nasiljem, silom”, rekao je Selaković okupljenima.

On je naveo da nijednu jedinu povredu, niti uvredu nisu nikome uputili, a među njih su, kaže, u Mitrovački dvor “nasilnici iz Prištine, koji su terorisali srpski goloruki i nezaštićeni narod i pre 25 godina upali, sa dugim cevima, šok-bombama i suzavcem”.

Selaković je rekao da je u svakoj cijevi bio metak, da su maltretirali i terorisali goloruke ljude, a nekima su nanijeli i teže povrede, nekima lakše.

Prema njegovim riječima, direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića su uhapsili mučki.

On je rekao da zbog toga više ne treba imati nikakvu iluziju. “Posle ovoga danas i onaj kome nije bilo jasno da kosovski Albanci, separatisti od države Srbije, neće i ne žele da sprovode Briselski sporazum, da neće da rade na formiranju ZSO. To je valjda danas jasno i onima koji ih podržavaju već dve decenije”, naglasio je Selaković.

On je istakao da nije postojao nijedan jedini razlog da se danas ljudi terorišu, šutiraju, “da im se drži cokula na glavi, kundak na leđima, cev u ustima”.

Selaković je najavio da će razgovori u okviru unutrašnjeg dijaloga biti nastavljeni. “Na njihov metak u cevi dobiće našu reč iz usta, koja nikog od njih neće povrediti, zbog koje nijedno dete neće zaplakati, nijedna majka zakukati. Molim vas da budete razumni, pribrani”, rekao je on.

Selaković je, nakon incidenta u Kosovskoj Mitrovici, rekao novinarima da je stajao pored Đurića i da su ga specijalci prepoznali, ali da nisu pokušali da ga privedu.

Selaković je na konferenciji za medije u Kosovskoj Mitrovici naveo da su u akciji kosovske policije teže povrijeđeni Nenad Rikalo, Željko Jović, Zoran Todić, Ivan Milojević i Nebojša Milanović, prenosi Fonet.