Junska penzija biće uvećana za 2,5 odsto

“Zakon o smanjenju stope zatezne kamate je, prije svega, rezultat nekoliko zakonskih rješenja koje je Vlada i Narodna skupština Republike Srpske usvojili u poslednje dvije godine koji za cilj imaju, prije svega povećanje likvidnosti privrede i rasterećenje građana u onim situacijama kada neredovno izmiruju svoje obaveze”, istakao je Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske gostujući u Večernjim vijestima ATV-a.

“Mislim da su mjere koje smo preduzimali u prethodnom periodu dale svoje efekte. Došlo je do smanjenja osnovnih kamatnih stopa na većinu kredita u Republici Srpskoj i procijenili smo da je ovo momenat kada treba smanjiti i zateznu kamatu. Procjena je da smo dobro izbalansirali to smanjenje sa 0,05 na 0,03 odsto. Stopa zatezne kamate će građanima pomoći u smislu kada ne izmiruju svoje redovne obaveze po osnovu tekućih računa, neplaćanja komunalnih računa i slično”, naglasio je Tegeltija.

Ministar Tegeltija je istakao da svaka odluka ima svoje vrijeme, pa tako i ova, komentarišući navode da je opozicija ranije predlagala slične mjere u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je istakao da su se stekli i uslivi za povećanje penzija, i da će junska penzija biti veća.

“To je ono što je predsjednica Vlade Republike Srpske dogovorila sa penzionerima i Odborom za praćenje stanja u Fondu PIO. To smo dogovorili još krajem 2017. godine, a potvrdili početkom 2018. godine kada je predsjednica rekla da će usklađivanje penzija biti u dva koraka. Junska penzija će biti uvećana za 2,5 odsto”, istakao je Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da je odluka predsjednice Vlade Željke Cvijanović i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se iznađe mogućnost da se povećaju neto primanja svih zaposlenih u Republici Srpskoj.

“Oni su donijeli tu odluku i na nama je da tu odluku sprovedemo. U ovom trenutku analiziramo sve potrebne modalitete kako da to sprovedemo. Kada bude sve završeno, mi ćemo to predstaviti na Vladi, socijalnim partnerima i uputiti u Narodnu skupštinu Republike Srpske. Jasno je da će biti potrebno promjeniti više zakonskih rješenja, da će biti potrebno donijeti sve te odluke, tako da očekujemo u junu značajnu zakonodavnu aktivnost”, naglasio je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da su javne finansije Republike Srpske stabilne, a da to potvrđuje i činjenica da se izlazi i na međunarodno finansisko tržište.

ATV