Hercegovina uskoro pod kišobranom protivgradne zaštite: Gradi se savremeni centar u Dražin Dolu

U Trebinju će do jeseni ove godine biti izgrađen Regionalni centar za protivgradnu preventivu i uspostavljena protivgradna zaštita  u istočnoj Hercegovini.

Regionalni centar biće uspostavljen u okviru projekta „Modernizacija tehničkog dijela službe protivgradne zaštite Republike Srpske“, čija je vrijednosti 25 miliona KM. Projekat finansira Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na osnovu usvojene „Strategije razvoja protivgradne zaštite Republike Srpske“.

Tihomir Dejanović, direktora JP „Protivgradna preventiva RS“ potvrdio je za Radio Trebinje da je planirano da se, pored Regionalnog centra, koji se gradi u Dražin Dolu, na području  istočne Hercegovine rasporedi i 60 protivgradnih stanica.

„Stanice će biti raspoređene na lokacijama gdje je najintezivnija poljoprivredna proizvodnja, kao što je područje uz Trebišnjicu, Popovo polje, Nevesinje, i Ljubinje, kako bi ta područja stavili pod kišobran protivgradne zaštite. Planirali mo da do septembra ove godine završimo Radarski centar u Dražin Dolu, koji će koristiti američke softvere posljednje generacije, kao i lansere u istočnoj Hercegovini“, rekao je on.

Kako je precizirao Dejanović za Radio Trebinje, u regionalnom centru biće zaposleno osoblje od četiri člana, čija je obuka u toku.

„Ovakvi radari i lanseri su najnovije generacije i mi smo prvi na prostoru bivše Jugoslavije koji posjedujemo ovakve sofisticirane sisteme, pa u oblasti protivgradne zaštite vodimo ispred Hrvatske i Srbije. Prvi smo ušli u atomatizaciju, tako da ćemo imatimnogo bolje rezultate u primjeni protivgradne zaštite, nego što je bilo do danas“, kazao je on.

Projekat „Modernizacija tehničkog dijela službe protivgradne zaštite Republike Srpske“ predviđa uspostavljanje centra za prikupljanje, asimilaciju i distribuciju podataka, izgradnju meteorološkog radarskog sistema i regionalnih protivgradnih centara, te aktiviranje mreže automatskih protivgradnih stanica i informaciono-telekomunikacione mreže.

Do kraja godine trebalo bi da bude završen proces modernizacije sistema, instalacijom novog meteorološkog radara na Jahorini, a pored Trebinja regionalni centaar biće uspostavljen i  u Bijeljini.

Radio Trebinje