Dodik, Vučić i Vladika Grigorije posjetili Sabornu crkvu u Mostaru, Vučić sa Čovićem

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije posjetili su mjesto izvođenja radova na Sabornoj crkvi Svete trojice u Mostaru.


Dodik, Vučić i episkop Grigorije će potom razgovarati u zgradi Generalnog konzulata Srbije u Mostaru.

Saborna crkva bila je saborni hram Eparhije do 1992. godine, kada je 15. juna zapaljena, a potom minirana i porušena do temelja.

Obnova je počela 2010. godine. Crkva se zida kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture.

Saborna crkva bila je najveći pravoslavni hram na Balkanu do kraja 19. vijeka.

 

 

OSNAŽITI EKONOMIJE RADI ŠTO VIŠE RADNIH MJESTA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Mostaru da će Srbija dati sve od sebe da u miru i dobrim odnosima sa BiH gradi što je moguće bolje ekonomije kako bi bilo što više radnih mjesta i u Mostaru, Beogradu i ostalim gradovima BiH i Srbije.


“U prošloj godini imali smo za 13,9 odsto veću trgovinsku razmenu između BiH i Srbije. Naša trgovinska razmena je 1.726 miliona evra. Kada se to pogleda, onda je jasno da je ona od 2005. godine udvostručena. Reč je o ogromnom napretku i to je dobro i za BiH i za Srbiju”, rekao je Vučić novinarima u nakon sastanka sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Vučić je naveo da Srbija i BiH žele da gledaju na budućnost na drugačiji način i da će Srbija poštovati BiH onako kao što je to uvijek činila.

“Razgovarali smo o odnosima naših naroda i o tome koliko je važno i potrebno da prevaziđemo mnoge stvari iz prošlosti, ali da to ne bude samo prazno slovo na papiru, već da gledamo u budućnost i sarađujemo”, istakao je Vučić.

On je naglasio da o tome koliko su Srbiji važni Mostar, Hercegovina i BiH, govori podatak o velikoj prisutnosti srpskih privrednika i kompanija na mostarskom Sajmu.

“Ako me Dragan /Čović/ pozove i naredne godine, opet ću da dođem pomognem da napravimo dobru saradnju. To su teme koje su za nas važne. Mislim da se tako gradi budućnost i tako obezbjeđuje mir i stabilnost. U regionu nema zemalja koje bilježe brži rast, i pored velikih problema koje imamo”, kaže Vučić.

On je zahvalio Čoviću na gostoprimstvu i na tome “što je u prolazu vidio samo jedan ili dva bilborda Srbije koji su uništeni”.

Čović je rekao da je Vučić i prošle godine bio u Mostaru, iako se nije obraćao, te da je pokazao da se autoritet ne gradi na sitnim, već na konkretnim stvarima.

“Na sastanku smo razgovarali o saradnji srpskog i hrvatskog naroda na ovim prostorima. Radiće se više i na tome da se riješe otvorena pitanja između BiH i Srbije, ne samo granična, već i infrastrukturna i energetska”, naveo je Čović.

On je istakao da se susretima kakav je ovaj u Mostaru šalje poruka da se u teškim vremenima može drugačije gledati na budućnost.

“Vjerujem da će ovo biti prilika da se privredna saradnja unaprijedi jer je veliki broj predstavnika firmi iz Srbije i BiH došao u Mostar. To će biti šansa da osmišljamo ekonomsku budućnost zajedno i da podignemo saradnju na viši nivo”, naglasio je Čović.

Srna