Dodik: Pokvarena podmetanja porodici Cvijanović u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je kao pokvareno podmetanje konstrukcije na društvenim mrežama da članovi porodice premijerke Srpske Željke Cvijanović imaju određene veze sa stradanjem Davida Dragičevića.

Dodik ističe da je to rađeno tendenciozno da bi se nanijela ljudska i politička šteta Cvijanovićevoj i tvrdi da “iza toga nesumnjivo stoji politikantstvo i “politički interesi /lidera PDP Branislava/ Borenovića i /lidera SDS Vukote/ Govedarice”.

– Željka Cvijanović zaslužna je za stabilnost i snagu Republike Srpske, ona je moj najbliži saradnik i uradila je daleko više nego mnogi na stabilizaciji i očuvanju Srpske – rekao je Dodik večeras za Alternativnu televiziju.

On je istakao da tužioci imaju najveću odgovornost kada je riječ o slučaju Dragičević, te da je neprihvatljivo da nisu reagovali u pravo vrijeme kada je riječ o kvalifikovanju ovog slučaja.

Dodik je naglasio da je cijela situacija veoma ispolitizovana i da je izvještaj Anketnog odbora Narodne skupštine “više predizborni flajer PDP i Branislava Borenovića, nego što je ozbiljan izvještaj”.

On je rekao da su članovi ovog odbora morali da znaju podjelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku i da su to morali poštovati, ali da su se uključili u kvalifikaciju djela, proširivanje članstva odbora, što nije u skladu sa ovlaštenjima ovog tijela i pravilnikom o radu.

Dodik smatra da je Anketni odbor trebalo da sasluša i one koji su javno govorili da znaju da je riječ o ubistvu, poput Govedarice, jer to nisu mogli zaključiti na osnovu izjava onih koje su saslušali.

– Primarno su prekršili Ustav ocijenio je Dodik.

On je ponovio da smatra da je konferencija za novinare MUP-a Republike Srpske odražana 26. marta bila greška sa stanovišta pristupa i nastupa, ali da to nije krivično djelo, iako postoji moralna odgovornost.

Predsjednik Srpske napomenuo je da je promijenjen i tim za istragu na zahtijev Davora Dragičevića, oca stradalog mladića, jer se htjelo njemu izaći u susret, poštujući njegovu roditeljsku bol, iako se sada stvara lažna percepcija da vlast nešto krije.

On je rekao da nema potvrdu informacije koju je poslanik NDP Dragan Čavić saopštio juče na sjednici Narodne skupštine da je Okružno tužilaštvo u Banjaluci još u petak, 29. juna, donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv NN lica zbog ubistva Davida Dragičevića.

Dodik je naglasio da tužioci ne rade svoj posao i da su dozvolili da se stvara određena imaginacija, te pozvao tužioce i policajce da javno saopšte da li je bilo pritisaka i sprečavanja u njihovom radu.

On je poručio da tužioci konačno treba da urade svoj posao i da je neprihvatljivo da postoje institucije tužilaštva i sudova bez odgovornosti.

– Prvi put se suočavaju sa pritiskom javnosti i poklekli su – istakao je Dodik.

/SRNA/