13.2 C
Trebinje
Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Naslovnica Vijesti Banjak: Narodni poslanik treba da doprinese kvalitetu života građana

Banjak: Narodni poslanik treba da doprinese kvalitetu života građana

dragoslav banjak.jpg

Narodni poslanik ima dvojaku ulogu i trebalo bi da kroz učešće u republičkom parlamentu i djelovanje na terenu doprinese kvalitetu života građana kako na užem prostoru, tako i u široj zajednici, izjavio je Srni kandidat SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici devet Dragoslav Banjak.

Banjak je istakao značaj rada Narodne skupštine jer se tu donose akti koji su od značaja za Republiku Srpsku, ali njen međunarodni položaj.

On smatra da bi svaki narodni poslanik trebalo da veoma ozbiljno radi u okviru stručnih tijela Skupštine u pripremama dokumenata u njihovoj analizi.

“Posebno je važno da diskutuje o dokumentima i da pruži svoj maksimum, naročito u onim oblastima koje poznaje”, naglasio je Banjak.

On je napomenuo da se drugi dio rada narodnog poslanika odnosi na djelovanje na terenu, te da njegov uži zavičaj ostaje prioritet da poboljša kvalitet života tog kraja.

“Narodni poslanik ima obavezu i za djelovanje u široj zajednici, prije svega, mislim na Izbornu jedinicu devet koja učestvuje u ovim izborima, a koja se prostire od Trebinja do Višegrada. Potrebno je da se poznaje svaka od tih sredina, uoče potrebe tog stanovništva, pokuša da se pomogne toj zajednici svojim idejama, kako bi ljudi na terenu osjetili direktnu korist od narodnog poslanika”, rekao je Banjak.

Banjak je istakao da bi se ukoliko dobije povjerenje građana posebno bavio temama nauke i obrazovanja, ali i kvaliteta voda, zaštite prirode i oblasti kulture.

On je ukazao da je Dom kulture u Čajniču u nezavidnom stanju, te da će jedna od prvih aktivnosti nezavisno od toga ko bude narodni poslanik iz ovog kraja biti da se pokušaju naći sredstva za njegovu rekonstrukciju, jer je kultura važna kao dio nacionalnog identiteta.

Banjak, koji je i predsjednik Skupštine grada Trebinja, istakao je da su protekle dvije godine bile dinamičnije u radu lokalnog parlamenta, da su u odborničke klupe ušli odbornici koji su bili neiskusni, ali sa željom da nešto promijene, što je uticalo na to da sjednice traju duže.

“Mislim smo u svakoj narednoj sjednici pravili određene iskorake koji su išli ka učvršćivanju rada Skupštine, ka stabilnosti i rasprave su za nijansu postajale konstruktivnije”, ocijenio je Banjak.

On kaže da se on kao predsjednik Skupštine temeljno priprema za svaku sjednicu, te ističe da je najvažnije da zadrži potpunu neutralnost i objektivnost.

“Trudio sam se da taj princip objektivnosti doslovno poštujem, to je jedini način da se izgradi autoritet, toliki da se nekome oduzme riječ, a da to ta osoba ne shvati kao lični atak”, rekao je Banjak, te dodao da mu je u tome pomoglo to što je ranije bio profesor u školi.Srna