Rusija gradi najduži most na svijetu /VIDEO/

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poslao je instrukcije Vladi da se izradi plan za izgradnju mosta koji će povezati ostrvo Sahalin sa kopnenim dijelom Rusije.

Kako je rekao Putin, o ovom mostu se raspravljalo decenijama.

“To je dugo bio san za ljude koji žive na ostrvu “, rekao je Putin na sastanku sa predsjednikom Sahalina Olegom Kozhemiakoom.

Putin je istakao i da je poslao ruskoj vladi zahtjev da rade na planu izvodljivosti ovog projekta, dodajući da će upravo ovaj most mnogo olakšati život ljudima.

“Možete dolaziti i odlaziti u bilo koje vrijeme i doba godine”, istakao je on.

Sahalin je jedini preostali region u Rusiji bez kopnene veze za zemljom. Krim je nedavno povezan kada je u saobraćaj pušten najduži most u Evropi.

Izgradnja mosta do Sahalina biće mnogo teža i skuplja, jer će most biti dugačak 580 kilometara sa željezničkim i drugim infrastrukturnim vezama. Projekat će zahtijevati izgradnju tri glavna i više od 10 dodatnih raspona, a koštaće nekoliko milijardi dolara.

Ovo ostrvo suočava se sa problemom jer je broj stanovnika opao za više od 30 odsto, pa sada tu živi oko 500.000 ljudi koji su odvojeni od regiona i veze sa ruskim kopnom.

Podsjetimo, u još ambicioznijom projektu, Rusija je ranije predložila izgradnju mosta koji povezuje japanski Hokaido na jugu ostrva Sahalin. Tako bi ova dva mosta Japan učinili kontinentalnom državom.

B92