Zbog čega je surutka pravi eliksir zdravlja?

Surutka je nusproizvod proizvodnje sira i jogurta, u kome ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka: vitamini B i E, minerali i mlečni šećeri koji su važni za izgradnju najbitnijih veza u mozgu.

Zbog svih prednosti koje ima po ljudsko zdravlje, stručnjaci preporučuju konzumiranje od pola do jednog litra surutke dnevno. A te prednosti su:

1. Pomaže kod mršavljenja

– 100 grama surutke ima samo 26 kalorija. Ona sadrži niz belančevina i stvara osećaj sitosti. Surutka je siromašna mastima i kalorijama.

2. Pomaže kod zatvora

– Surutka ima diuretska svojstva. Ona će brzo podstaći probavu i osloboditi neprijatnog osećaja nadutosti i zatvora. Ipak, nemojte preterivati sa konzumacijom, budući da bi mogla da izazove proliv. Držite se količine do jednog litra dnevno.

3. Lek za jetru

– Ovaj napitak sadrži beta-laktoglobulin koji organizam snabdeva aminokiselinama – BCAA, koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre, pa obolelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije.

4. Izgrađuje mišiće

– Surutka, posebno ona u prahu, ne samo da će pomoći pri izgradnje mišićne mase, već i kod oporavka mišića nakon fizičkog napora.

5. Reguliše povišene masnoće u krvi

– Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi. Nakon nekoliko nedelja redovne konzumacije, to ćete moći da dokažete sopstvenim primerom.

6. “Podstiče sreću” i smanjuje osećaj umora

– Surutka postiče lučenje serotonina, hormona sreće, i tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora.

B 92