Zaštitita od krpelja koji prenose opasne bolesti

Sezona je krpelja pa pripazite kada idete u prirodu. Vlasnici kuća bi trebali voditi brigu o održavanju dvorišra i redovno šišati travu, jer krpelji vole boraviti u travi i niskom raslinju.
Nalazimo ih skrivene na listovima i granama grmova, niskog raslinja (do visine jednog metra), šikara; u prizemnom sloju rubnih šuma, uz staze za šetanje, u vrtovima, izletištima itd. Skriveni na vlasima trave, granama i listovima grmlja i drveća, krpelji čekaju prolazak pogodnog domaćina – toplokrvne životinje ili čovjeka.
Krpelji su svojom građom prilagođeni  da se dobro uhvate za čovjeka. Kada pronađu žrtvu, najprije hodaju po tijelu satima u potrazi za savršenim mjestom, a tada se dobro učvrste svojim rilom. Sama procedura probadanja kože traje desetak minuta, a žrtva to ne osjeća jer krpelj u svojoj slini ima tvar koja djeluje poput anestetika.

Krpelji prenose opasne bolesti

Krpeljni meningoencefalitis

Nakon inkubacije koja traje 7 do 14 dana, javlja se prva faza bolesti koja traje do 7 dana, a liči na gripu (povišena temperatura, malaksalost, glavobolja, bolovi u tijelu). Slijedi faza poboljšanja od nekoliko dana i nakon toga počinje druga faza bolesti  kada se javljaju smetnje od strane središnjeg nervnog sistema (glavobolja, mučnina, povraćanje, ukočenost vrata), a ponekad i  znakovi slabosti ili oduzetosti mišića ramenog pojasa, ruku, nogu, mišića za disanje)

Lyme borelioza (Lajmska bolest)

Simptomi su umor, groznica, vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima te povećani limfni čvorovi uz karakterističan osip na koži koji se zove erythema migrans. U roku 2 do 30 dana na mjestu ugriza krpelja pojavljuje se crvenilo na koži ovalnog ili prstenastog oblika koje se polako širi, dostiže promjer obično više od 5 cm i dugo je prisutno (i nekoliko sedmica), a u sredini postupno blijedi stvarajući karakterističan oblik.

Ova bolest se liječi antibioticima, što je jako važno, jer inače može doći do upale zglobova, srčanog mišića i živaca. 

Kako pravilno izvaditi krpelja?

Preporučuje se, da se krpelji ne premazuju uljem, alkoholom ili nekim mastima.

Kako ispravno izvaditi krpelja:

  • Odmah izvaditi krpelja pomoću pincete za čupanje dlačica. Krpelja treba pincetom obuhvatiti uz samu kožu i laganim povlačenjem izvući, pazeći da se ne ošteti tijelo krpelja prilikom izvlačenja. Ako je potrebno, radi preciznog hvatanja, može se koristiti lupa jer čupanjem krpelja ostaje dio zarinut u kožu pa može doći do zaraze. U tom slučaju valja potražiti pomoć ljekara.
  • Niti u kojem slučaju krpelje se na koži ne smije “gušiti” premazivanjem alkoholom, uljem ili masti, „paliti“ šibicom jer time izazivamo naglu smrt krpelja pri čemu on isprazni sadržaj svoje trbušne šupljine u čovjeka i tako vrlo lako prenese zarazu ako je zaražen.
  • Krpelje nemojte dirati golim rukama.
  • Nakon što je krpelj odstranjen, mjesto uboda preporučljivo je premazati antiseptikom.

24sata.hr