Vladika Grigorije:Sabornu crkvu osveštaćemo na 800 godina eparhije

NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije poručio je danas u Mostaru, gdje je u Sabornoj crkvi Svete Trojice služio Svetu arhijerejsku liturgiju, da će ovaj hram biti obnovljen i osveštan do proslave osam vijekova godina ove eparhije 2020. godine.


Uz vladiku Grigorija, koji je izabran za episkopa frankfurtskog i cijele NJemačke, služili su novoizabrani episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije i brojno sveštenstvo.

“Nadamo se da će naš hram građevinski biti završen ove godine, a ako Bog da planiramo da ga osveštamo o osamstoj godišnjici naše eparhije – vladika Dimitrije, vladika Atanasije i ja. Ako Gospod izvoli, biće to nešto najljepše što smo mogli podariti jedni drugima, našem Mostaru, Hercegovini i Crkvi”, rekao je u besjedi vladika Grigorije.

On je istakao da će, gdje god bio i ma koliko obaveza imao, isto kao i do sada misliti o ovom hramu.
“U času kada se spremam da napustim Hercegovinu i preuzmem drugu službu, naročitu blagodarnost želim da uputim svim svojim mostarskim prijateljima s obje strane Neretve – hrišćanima i muslimanima, s kojima sam veoma uspješno sarađivao proteklih godina i koji su nam svesrdno pomagali pri uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa i međusobnog razumijevanja među svima nama koji živimo na ovom prostoru”, istakao je vladika Grigorije.

On je naglasio da mu je drago što su im se putevi, bar nakratko, ukrstili i što su imali priliku da sarađuju, razmjenjuju mišljenja i ostvarujemo preduslove za bolju i spokojniju budućnost ovog dijela Hercegovine.

Vladika Grigorije zamolio je sve vjernike da budu od pomoći i pri ruci novom episkopu koji će uskoro preuzeti kormilo broda Crkve u Hercegovini.

“Molim vas da ga primite dobornamjerno, otvorenog srca i raširenih ruku”, rekao je vladika Grigorije.

On je zamolio vjernike da pomažu jedni drugima i da uvijek budu iznad svih podjela, razmirica i sukoba.

“Hvala vam draga braćo i sestre, dragi sveštenoslužitelji i mili prijatelji, što ste uvijek bili uz mene, i u radosti i u brizi, kad se pjevalo i kad se tugovalo, kada se radilo i gradilo, kada se odmaralo i slavilo, kad se padalo i kada se ustajalo. Ponijeću vas u srcu i pominjaću u svojim molitvama, a vas molim da se i vi molite za mene da bih dostojno ispunio novi zadatak koji mi je povjeren od Svete crkve”, rekao je vladika Grigorije u emotivnoj besjedi.

U ime vjernika iz Mostara vladiki Grigoriju prigodan poklon predao je predsjednik mostarskog Crkvenog odbora Dalibor Đurasović, koji mu je zahvalio za sve što je uradio za ovaj grad i ovdašnji narod.

“Mnogo stvari smo započeli, neke i završili, a i i ostalo ćemo stići, jer ste nas vi naučili”, istakao je Đurasović.

Nakon liturgije organizovan je prigodan kulturno-umjetnički program i slavski ručak, a kumovi slave ove godine bili i Darko Banjac i Denis Pračić.

Vjernici u Mostaru žale zbog odlaska vladike Grigorija, jer je njegova uloga u povratku i obnovi života Srba u dolini Neretve nemjerljiva.

Saborna crkva Svete Trojice bila je najveći pravoslavni hram na Balkanu, a zapaljena i je i minirana u junu 1992. godine. Obnova je počela 2008. godine, a trenutno je jedini veliki neobnovljeni vjerski objekat u BiH. Izgrađena je 1873. godine i nacionalni je spomenik BiH.

SRNA