Uspješan transport pacijentkinje iz Trebinja u Banjaluku

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske i ljekari Univerzitetskog kliničkog centra danas u prijepodnevnim časovima uspješno su izvršili vazdušni medicinski transport 45-godišnje pacijentkinje S.D. iz Trebinja za Banjaluku.
Helikopterski servis Republike Srpske - Foto: SRNA

Pacijentkinja, sa dijagnozom prekida crijevne peristaltike nakon dvije prethodno obavljene transplantacije bubrega u Bjelorusiji, iz trebinjske bolnice transportovana je na dalje liječenje u UKC Srpske.

Pripadnicima Službe za vazdušni medicinski transport ovo je treći transport u protekla tri dana, peti u ovom mjesecu i 24. u ovoj godini, a do sada su izvršili 527 vazdušnih medicinskih evakuacija.

– Ovaj podatak govori da je u proteklom periodu zabilježen porast broja ove vrsta transporta pacijenata, što potvrđuje svu neophodnost i potrebu postojanja Helikopterskog servisa Republike Srpske i njegovog daljeg jačanja kroz nabavku novog helikoptera – rekao je za Srnu direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

Prema njegovim riječima, Helikopterski servis trenutno raspolaže sa dva helikoptera, a Služba za vazdušni medicinski transport ima sve više zahtjeva za tom vrstom evakuacije pacijenata.

– Mogućnosti Helikopterskog servisa su takve da, i pored iskrene volje i želje, ne mogu da odgovore svim tim pozivima i zahtjevima. Zbog toga je neophodno povećati flotu vazduhoplova da bi se što efikasnije moglo odgovoriti na sve zahtjeve za ovim vidom transporta pacijenata – ukazao je Kusturić.

On je poručio da će pripadnici Helikopterskog servisa i ljekari UKC-a nastaviti, kao i do sada, da odgovorno i predano izvršavaju sve pred njih postavljene zadatke s ciljem unapređenja sistema zdravstvene zaštite i pomoći svim stanovnicima Republike Srpske onda kada je to najpotrebnije.

RTRS