28.2 C
Trebinje
Subota, 20 Jula, 2024
Naslovnica Vijesti U trebinjskoj biblioteci organizovano predavanje “Filološka misao Vuka Karadžića”

U trebinjskoj biblioteci organizovano predavanje “Filološka misao Vuka Karadžića”

Cirilica predavanje1.jpg

Povodom proslave Svetih Ćirila i Metodija i 10 godina rada, Udruženje „Ćirilica“ i Narodna biblioteka Trebinje priredili su predavanje povodom 210 godina od početka izdavačkog rada Vuka Stefanovića Karadžića, na temu „FILOLOŠKA MISAO VUKA KARADžIĆA“.

O ovoj temi besjedio je prof. dr Duško Pevulja sa Filološkog fakulteta u Banjaluci.

“Ako se pitamo da li mi dosljedno poštujemo misao Vukovu, odgovor je ne- to samo paradno radimo. Sjetimo ih se na jedan dan ali suštinski njegovu misao ne slijedimo i naš jezik je itekako ugrožen i niko od nas ne čini dovoljno da ga zaptiti”, rekao je profesor Pevulja

Dva su jubileja ove godine vezana za Vuka Karadžića, prvi je objavljivanje njegove prve knjige prije 210 godina, a drugi upokojenje Vuka Karadžića koje se dogodilo 1854. godine.

„Sve ovo vrijeme, naročito od raspada eks Jugoslavije, misao i d‌jelo Vuka Karadžića su neprestano aktuelni. Interesantno je da još od vremena Vuka Karadžića jezik i nacionalni identitet su neprestano ugrožavani i veoma je i važno da se vratimo Vukovom d‌jelu i naučnim principima koje je u svom radu koristio”, rekao je profesor Pevulja.

Cirilica predavanje3.jpg

Večeras su ujedno predstavljeni su likovni i kaligrafski radovi učenika „U svjetlosti princa“ koji učestvuju u programu „Naum“ kojim su sepredstavili, osim učenika Tehničke škole učestvovalo i pet talentovanih i darovitih učenika Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

“Program ‘Naum’ je program na kome radi Društvo psihologa Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske. To je program za rad sa potencijalno talentovanom i darovitom djecom u školama Republike Srpske“, rekla je vjeroučitelj Žanela Pažin.

U prigodnom programu učestvovali su i učenici Muzičke škole Trebinje.

Cirilica predavanje2.jpg