U Nevesinju se radi savremena putna infrastruktura


Nevesinje će do kraja godine dobiti obnovljene glavne saobraćajnice na području opštine, savremeni kružni tok, te most u mjestu Zovi Do u šta se ulaže oko 1,4 miliona KM, a biće izvršena i rekonstrukcija magistralnog puta Nevesinje-Mostar.
Ovo je rečeno nakon što su vršilac dužnosti direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske” Nenad Nešić, načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija obišli rekonstruisanu Ulicu cara Dušana, koja je dio magistralnog puta koji prolazi kroz opštinu, te završne radove na mostu u selu Zovi Do.Nešić je istakao da je u potpunosti rekonstruisana Ulica cara Dušana u koju su “Putevi Srpske” uložili 340.000 KM.”Dobili smo savremenu putnu komunikaciju. Riješeni su i svi imovinsko-pravni odnosi, da bi se počela raditi kružna raskrsnica koja povezuje ulice cara Dušana i Miloša Obilića. Prije Nevesinjske olimpijade, a to je početkom avgusta, biće završen i kružni tok u Nevesinju u koji će biti uloženo 140.000 KM”, reko je Nešić.

On je dodao da je danas izvršena i primopredaja mosta u selu Zovi Do u koji je investirano 450.000 KM, a u narednim danima biće urađeni pristupni putevi, tako da će se on moći koristiti u potpunosti.

“Dogovorili smo da u najskorije vrijeme krenemo i u rekonstrukciju Ulice Miloša Obilića, koja će koštati 450.000 KM”, naveo je Nešić.

Nešić je najavio da će “Putevi Republike Srpske” uskoro, čim budu odblokirana sredstva od akciza, početi rekonstrukciju magistralnog puta prema Mostaru.

Direktor “Puteva” najavio je da će, kada se odblokiraju sredstva od akciza, početi i rekonstrukcija puta Trebinje-LJubinje-Stolac, a zatražena su i kreditna sredstva od Svjetske banke, od kojih bi se mogao rekonstruisati put Nevesinje-Gacko.

Načelnik opštine Avdalović rekao je da je opština zajedno sa preduzećem “Vododovod” u potpunosti promijenila vodovodnu i oborinsku kanalizaciju u ovoj ulici koja je bila problematična dugi niz godina.

“`Putevi Republike Srpske` sa `Nevesinje putevima` je u potpunosti dogovorilo promjenu kolovoza, ivičnjaka, pješačkih staza. Ovih dana samo treba da se iscrtaju parkinzi i u cijelosti se završava Ulica cara Dušana”, rekao je Avdalović.

On je dodao da se nakon toga prelazi na gradnju kružnog toka, te rekonstrukciju Ulice Miloša Obilića, a radi se i na mostu u Zovom Dolu.

On je napomenuo da je opština za vodovodnu mrežu u ovoj ulici uložila 100.000 KM, a da su rekonstrukciju značajno pomogle i Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/.

Poslanik i izvršni direktor HET-a Ilija Tamindžija rekao je da HET posljednjih nekoliko godina u kontinuitetu ulaže u različite projekte na području Nevesinja, pa i u putnu infastrukturu.

“Danas smo dogovorili prioritete kada je u pitanju putna infrastruktura, a to je, prije svega, priključak mosta u Zovom Dolu na regionalnom putu Nevesinje-Bileća u narednih desetak dana. Novi kružni tok ćemo završiti do 1. avgusta. Idući prioritet je izlazna traka magistralnog puta Gacko-Mostar, zatim rehabilitacija regionalnog puta prema Bileći i Berkovićima, te magistralni put prema Mostaru”, naglasio je Tamindžija.

On je naveo da se razmišlja o tome da li rekonstruisati postojeći put ka Mostaru ili graditi tunel. “Nakon što se odblokiraju sredstva od akciza, donijećemo najbolju odluku”, dodao je Tamindžija.

On je podjetio i da je na području Nevesinja počeo veliki i dugo očekivani projekat Gornji Horizonti. “Trenutno radimo na projektu Vodovoda čija je ukupna vrijednost oko sedam milona KM, a završetak radova i rješenje višedecenijskog problema vodosabdijevanja Nevesinja očekujemo do septembra”, reko je Tamindžija.

SRNA