U Australiji se pojavila nova vrsta kafe koja ima povoljan uticaj na zdravlje

U Australiji se pojavila potpuno nova vrsta kafe. Naime, proizvođači su napravili prah od brokula koji se može dodati u kafu.

Jedan kafić u Melburnu već je uvrstio kafu sa brokulom u svoju ponudu. Stručnjaci kažu da se brokula u prahu može koristiti i na druge načine. Naime, ova super hrana se može dodati u supe, pečenja ili u smuti.

Iako kafa sa brokulom ne zvuči baš primamljivo, oni koji su je probali kažu da se povrće uopšte ne osjeća. Prah se obično dodaje u espreso s toplim mlijekom.

Prema najnovijim istraživanjima, 51 odsto Australijanaca ne jede preporučene dnevne količine povrća i voća. Naučnica Merien Avgustin tvrdi kako su dvije kašike praha od brokule jednake jednoj porciji povrća.

Ukus brokula nije baš svakome drag, a nekim ljudima se ne sviđa ni izgled, pa ne žele da ih jedu.

Upravo zbog toga, mnogo povrća završi na otpadu. Konzumacija brokule u prahu bi mogla sprečiti sve veće propadanje i bacanje hrane.

Budući da je brokula bogata hranjivim materijama kao što su vitamini B, magnezijum, kalijum i cink, ovaj prah bi mogao da ima povoljan uticaj na zdravlje.

Mnoga istraživanja su pokazala kako je brokula veoma važna kod prevencije i lječenja raznih vrsta karcinoma. Ona se koristi za snižavanje holesterola, štiti od bolesti srca, reguliše krvni pritisak i probavu.

Bogata je antioksidansima koji je čine jednom od najzdravijih namirnica.

N.N