25.2 C
Trebinje
Subota, 27 Jula, 2024
Naslovnica Vijesti Trudnica iz Trebinja uspješno transportovana helikopterom na UKC Republike Srpske

Trudnica iz Trebinja uspješno transportovana helikopterom na UKC Republike Srpske

 

208074.jpg (294 KB)

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske i ljekari Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske u toku protekla 24 časa uspješno su izvršili dva vazdušna medicinska transporta.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da je juče u popodnevnim časovima iz Opšte bolnice Trebinje, na zahtjev ove zdravstvene ustanove, na UKC Republike Srpske prevezena 24-godišnja trudnica M.J. sa dijagnozom smanjenja količine plodove vode.

Prema njegovim riječima, trudnica je u odmaklom stadijumu trudnoće, tako da će njena dalja hospitalizacija biti nastavljena na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u UKC-u.

On je naveo da je rano jutros, na zahtjev Centra za Radiologiju “Kuća zdravlja” Bijeljina, uspješno izvršen još jedan vazdušni medicinski transport i to 63-godišnje pacijentice P.O., sa dijagnozom Multifragmentalna fraktura proksimalnog humerusa.

Pacijentica je uspješno prevezena na hospitalizaciju u UKC, gdje će biti nastavljeno njeno dalje liječenje.

Pripadnicima Službe za vazdušni medicinski transport, zaključno sa današnjim danom, ovo je 23. uspješno izvršeni transport u ovoj godini, a sedmi u toku maja, što potvrđuje da su ovi hrabri ljudi svakodnevno na raspolaganju, apsolutno spremni i posvećeni profesionalnom i organizovanom angažovanju na ovim izuzetno zahtjevnim letačkim zadacima.

Podaci o broju izvršenih medicinskih transporta, ne samo za ovih pet mjeseci ove godine, već i u proteklim godinama, ukazuju na opravdanost i značaj uspostavljanja sistema vazdušnog medicinskog transporta kao sistemskog i organizovanog načina zbrinjavanja pacijenata u sistemu zdravstvene zaštite Republike Srpske.

Helikopterski servis Republike Srpske, u okviru operacija “Vazdušni medicinski transport”, od potpisivanja sporazuma sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske 2014. godine dobio je na punoj afirmaciji za sve ove godine kako u Republici Srpskoj, tako i u regionu.

Bitno je naglasiti da su sve vazdušne medicinske evakuacije potpuno besplatne, a troškove pokriva Vlada Republike Srpske, čime se ne može pohvaliti veliki broj zemalja u svijetu, a sama mogućnost, dostupnost i brzina ovakvog vida transporta Helikopterski servis Srpske svrstava među najbolje organizovane timove u regionu.

Besplatna usluga, svakodnevna dostupnost svim građanima Republike Srpske i odlična organizacija ovakve službe garancija je da će pripadnici Helikopterskog servisa i u narednom periodu, zajedno sa ljekarima specijalistima iz UKC-a Srpske, nastaviti da, uz svesrdnu pomoć Vlade Republike Srpske, i dalje nižu uspjehe u realizaciji vazdušnog medicinskog transporta kao i do sada.

Republika Srpska je svakako ponosna na postojanje jedne ovakve institucije koju čine profesionalci, na čelu sa direktorom Kusturićem, koji su uvijek spremni da u što kraćem roku uspješno izvrše sve postavljene zadatke u svim mogućim okolnostima.