Tramp nakon sastanka sa Putinom: “Napravili smo prve korake ka svjetlijoj budućnosti…” /VIDEO/

 Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je njegov današnji sastanak “jedan na jedan” sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bio “dobar početak”.

Tramp se kratko obratio novinarima za konferencijskim stolom dok je bio okružen najvišim zvaničnicima na početku radnog ručka.

Tramp i Putin razgovarali su prethodno iza zatvorenih vrata oko dva časa, a sa njima su bili samo njihovi prevodioci.

Ovo je prvi bilateralni samit dvojice lidera. Zvanični program samita u Helsinkiju nije objavljen, ali su izvori rekli da će dvojica predsjednika razgovarati o svim vodećim svjetskim problemima i sporovima između svojih zemalja.

Putin zadovoljan rezultatima sastanka

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izrazio je zadovoljstvo rezultatima razgovora sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka sa američkim predsjednikom u Helsinkiju rekao da je atmosfera tokom sastanka bila poslovna i da sastanak vidi kao uspješan i koristan.

“Rusija i SAD su danas suočene sa potpuno drugačijim izazovima, kao što su opasan nedostatak balansa u mehanizmima međunarodne bezbjednosti i stabilnosti, kriminal, regionalne krize, širenje terorizma i međugraničnog kriminala, povećanje problema na polju globalne ekonomije, kao i ekološki i drugi problemi. Sa ovim izazovima možemo samo zajednički da se suočimo”, rekao je ruski predsjednik i izrazio nadu da će i Rusi i njihovi američki partneri to shvatiti.

Putin je istakao da Moskva i Vašington posjeduju neophodne komponente za saradnju u pronalaženju rješenja za situaciju u Siriji i da mogu da preuzmu vođstvo u naporima da se pomogne prevazilaženju humanitarne krize u zemlji, kao i povratku izbjeglica, javio je TASS.

Tramp je izjavio da ukoliko SAD i Rusija treba da riješe probleme u svijetu, da će morati da nađu način da sarađuju.

On je rekao da je sa Putinom razgovarao o mnogim ključnim temama za obje zemlje, uključujući sukobe u Siriji, Iran, globalni terorizam, kontrolu nuklearnog oružja, kao i navodno miješanje Rusije u izbore u SAD.

“Napravili smo prve korake ka svjetlijoj budućnosti, zasnovanoj na saradnji i miru. Odbijanjem angažovanja ništa nećemo postići”, rekao je Tramp.

Mir u Golanskoj visoravni i bezbjednost Izraela

Rusija je zainteresovana za mir u oblasti Golanske visoravni i za bezbjednost Izraela, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom u Helsinkiju rekao da se situacija u Golanskoj visoravni nakon poraza terorista u jugozapadnoj Siriji mora dovesti do toga da bude u skladu sa sporazumom koji su 1974. godine potpisale Sirija i Izrael, što će omogućiti da se vrati mir u područje, ponovo uspostavi primirje između dvije zemlje i osigura bezbjednost Izraela.

“Gospodin Tramp je danas tome posvetio posebnu pažnju. Želim da potvrdim da je Rusija zainteresovana za takav razvoj događaja i da će se pridržavati takvog stava”, istakao je Putin.

Predsjednik Rusije je dodao da će prvi korak biti uspostavljanje pravednog i dugoročnog mira na osnovu Rezolucije 338 Savjeta bezbjednosti UN, javio je TASS.

 /SRNA/