Srbija dobila novu Vladu

Poslije više od šest sati rasprave na sjednici Skupštini Srbije, čija je jedina tačka dnevnog reda izbor Vlade i polaganje zakletve premijera i ministara, izglasana je nova Vlada Srbije.

Sa 152 glasa “za”, 61 “protiv” i bez uzdržanih, od 213 onih koji su pristupili glasanju, poslanici Skupštine Srbije su javnim glasanjem izglasali novu Vladu Srbije.

Poslije glasanja ministri i predsjednik Vlade Miloš Vučević treba da polože zakletvu pred poslanicima.

Nova Vlada Srbije imaće 31 člana, od čega pet ministara bez portfelja, a trećinu kabineta Miloša Vučevića činiće nova imena u odnosu na prethodnu Vladu na čijem je čelu bila Ana Brnabić.

Sjednica je počela juče, a danas je nastavljena čitanjem ekspozea mandatara za sastav nove Vlade, Miloša Vučevića.

U tročasovnom obraćanju narodnim poslanicima, Vučević je, između ostalog, istakao kako će Vlada koju predlaže u najvećoj mjeri biti Vlada kontinuiteta, kao i da punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije.

Mandatar je naveo i da će najveći izazov novog kabineta biti odbrana suvereniteta, da će biti predloženo obavezno četvoromjesečno služenje vojnog roka, ali i da će prioritet Vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana Srbije.

Vučević je poručio da članovi Vlade moraju da budu tim, da će morati uvijek da budu spremni da čuvaju nacionalne i vitalne interese Srbije, a da je njegov prvi i jedini zahtjev bespogovorna odanost otadžbini.

Agencije