Situacija se komplikuje: Hoće li migranti ostati zaglavljeni u BiH? /VIDEO/

U Bosnu i Hercegovinu je od početka godine ušlo više od sedam hiljada ilegalnih migranta, dok ih je šest stotina zatražilo azil.

Niti jedan nije odobren, poručuje ministar bezbjednosti, koji je prošle sedmice priznao da je u svjetlu migrantske krize narušeno stanje bezbjednosti u Bosni i Hercegovini. Dok se i brojni regionalni i strani mediji bave situacijom u BiH,  Savjet ministara je zaključio da se stanje  sa pojačanim prilivom drži pod kontrolom, koliko je to moguće. Njemački mediji upozoravaju da bi u BiH moglo doći do humanitarne katastrofe, jer je Bosna i Hercegovina u opasnosti da postane zemlja u kojoj će migranti ostati zaglavljeni. Ministar bezbjednosti ipak poručuje da do te krize neće doći.

“Imamo donatorskih sredstava koje ćemo upotrijebiti u humanitarne svrhe za rješavanje problema boravka tih migranata, a to podrzaumjeva i hranu i higijenu i medicinsku zaštitu. Govorio sam već ranije da smo dobili milion evra od EU i milion evra od Savjeta Evrope”, rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Dugo najvaljivani prostori, poput kasarane Ušivak i Agrokomerca u Velikoj Kladuši, u kojima bi migranti mogli da budu smješteni, konačno bi trebalo da budu na raspolaganju. U međuvremenu veliki broj migranata i dalje je bez nadzora i kontrole. Sutra bi trebalo da bude održan i sastanak  predstavnika nekoliko opština iz Federacije, koji zbog situacije na terenu traže  plan hitnih mjera. Dok u Savjetu ministara smatraju da je rješenje  efikasnija zaštita granice, zamjenik ministra bezbjednosti u nekoliko navrata je poručio  da se mora mnogo više uraditi, pogotovo u Bihaću, gdje postoje veliki problemi.

“Imamo gore jako veliki sigurnosni problem, i imamo jako veliki humanitarni problem. Mislim da pod hitno trebamo provoditi zakon o azilu…Očigledno je da imamo problem, koji se zove ilegalne nezakonite migracije, unutar BiH, i da jako loše upravljamo ovom trenutnom situacijom”, rekao je Mijo Krešic, zamjenik ministra bezbjednosti BiH.

U svakom slučaju, Savjet ministra danas je razmatrao infromaciju o stanju migracija i zaključio da je problem postoji. Međutim, sa terena odgovaraju da za problem već odavno znaju, ali očekuju veću pomoć instucija i upozoravaju da će ukoliko ona  izostane, problem eskalirati već u narednih nekoliko dana.

ATV