14.2 C
Trebinje
Srijeda, 7 Decembra, 2022
Naslovnica Vijesti Šćepanu Aleksiću nagrada „Slovo Podgrmeča“

Šćepanu Aleksiću nagrada „Slovo Podgrmeča“

Ovogodišnji dobitnik književne nagrade “Šušnjar” je Stevo Grabovac, a nagrade “Slovo Podgrmeča” Šćepan Aleksić, saopštio je danas organizacioni odbor Književnih susreta “Šušnjar 2020”.

Scepan Aleksic.jpg (167 KB)

Grabovac je nagradu dobio za roman “Mulat albino komarac” u izdanju “Imprimatura” Banjaluka, a Aleksić za roman “Čekajući žutu vojsku” u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Nakon završetka konkursne procedure, žiri u sastavu – predsjednik Nina Govedar i članovi Danijel Dojčinović i Jelena Kojović Tepić, obrazložio je da je dobitnik nagrade “Šušnjar” roman u kojem autentičan pripovjedački glas progovara o sudbini jedne generacije.

– Ovaj roman predstavlja glas urbane omladine u ratu – bez osude, bez želje za osvetom – egzistencijalna agonija iz perspektive gradskog djeteta – navodi se u obrazloženju.

Roman nagrađen “Slovom Podgrmeča”, prema ocjeni žirija, tematizuje lokalni hronotom i “svjedoči o stradanju kao jednom od najpostojanijih elemenata srpske istorije”.

Osim dobitnika, na ovogodišnji konkurs stigle su i prijave Umetničkog kluba “Raskovnik” iz Smedereva, koji je za dobitnika nagrade predložio Jovana Bundala, pisca koji živi u Beogradu, a porijeklom je sa područja Sanskog Mosta, te Dragane Kragulj, književnice iz Prijedora.

Nagrade “Šušnjar” i “Slovo Podgrmeča” dodjeljuju se svake godine u okviru Književnih susreta “Šušnjar”, a u spomen na stradale Srbe, Jevreje i Rome 1941. godine u Sanskom Mostu.

Zbog vanredne situacije koju je prouzrokovala epidemija virusa korona, ove godine će biti upriličena samo svečana dodjela nagrada, ali ne i uobičajeni program i učešća književnika.

/SRNA/