Poznati meteorolog o ljetu pred nama: Toplotni talas donijeće više od 35 stepeni, negdje će PREMAŠITI I 40

Meteorolog Nedim Sladić rekao je da se kao i prethodnih godina očekuje toplije ljeto u odnosu na godinu prije. U narednim danima, očekuju nas nestabilne vremenske prilike sa temperaturama iznad prosjeka.

vrućina u banjaluci

Neće biti pretjerano hladno jer izostaju oni hladni prodori pri čemu su temperature opet iznad višegodišnjeg prosjeka. Idući prema 3. i 4. junu tendencija koja je primjetna na prognoznom materijalu da na visinima raste, imat će refleksiju u prizemlju. Drugim riječima, natprosječno topao period se nastavlja, ali neće biti posve stabilno -rekao je on.

Prema njegovim riječima, ova dva-tri dana područje sjeveroistoka Bosne ima najmanju šansu za padavine s obzirom na to da je strujanje sa sjeverozapada pa se glavnina nestabilnih sistema danas i sutra prije svega zadržavaju južno od Sarajeva, odnosno, od Sarajeva ka jugozapadu se razvijaju u planinskim područjima centralne i zapadne Bosne, a onda se šire prema sjeveroistoku, odnosno, prema sjevernoj Hercegovini i istoku Hercegovine.

Kada govorimo o ljetu koje je pred nama, Sladić ističe da će biti toplije u odnosu na prethodnu godinu.

-Okvirno gledano 40 do 60 odsto analiziranih slučajeva je bilo toplije nego što je to uobičajeno. To opet nije iznenađenje jer svako ljeto od 2006. godine je toplije nego prethodno i govorimo o odstupanju jednog do dva stepena na najnoviji referentni niz 1991-2020. godina – naveo je Sladić.

Baš kao i u prethodnim godinama i ove nas očekuju toplotni talasi.

-Postojaće jedan toplotni talas koji će imati temperaturu vazduha veću od 35, pa i pribiližiti se i lokalno premašiti 40 stepeni kao i proteklih godina – rekao je Sladić za N1.