Ponovo haos na tržištu auto osiguranja RS

Većina osiguravajućih društava u Republici Srpskoj krše smjernice Agencije za osiguranje Republike Srpske dajući ponovo popuste i do 30 odsto na osiguranje od autoodgovornosti. Zbog toga će Udruženje osiguravača tražiti od regulatora da one kuće koje ne poštuju smjernice budu zatvorene, povrđeno je CAPITAL-u.

Nakon višedecenijske neuspješne borbe sa nelegalnim popustima u osiguranju od autoodgovornosti, Agencija za osiguranje je konačno u aprilu ove godine odlučila da privremeno zatvori banjalučke filijale „Sarajevo osiguranja“ i „Adriatic osiguranja“.

Popusti prilikom zaključivanja polise osiguranja od autoodgovornosti decenijama su jedan od najvećih problema na tržištu, a osiguravajuće kuće su ih davale uprkos desetinama sastanaka na kojima su obećavali da to neće činiti.

Član Izvršnog odbora Udruženja osiguravača Srđan Šuput rekao je da se na tržištu pokazuje da se smjernice ponovo krše.

„Smjernice Agencije za osiguranje, date u novembru 2017. godine, sve više se ne poštuju. Veliki broj osiguravajućih društava ne primjenjuje smjernice i najveći problem na tržištu nam prave eksterni zastupnici u osiguranju“, istkao je Šuput.

Dodao je da je kraj juna i početak jula pokazao da se popusti na osiguranje od autoodgovornost odobravaju od strane velikog broja osiguravajućih kuća.

„Iduće sedmice će biti sastanak Izvršnog odbora Udruženja osiguravača sa Agencijom da pokušamo još jednom, uz njihovu pomoć, ukazati osiguranjima koja krše smjernice da to ne rade“, naglasio je Šuput.

Dodao je da popusti, koje većina osiguravajućih društava daje, zavise od regije do regije i iznose od pet do 30 odsto.

Iz Udruženja osiguravača tvrde da je Agencija uradila odličan posao ranijim zatvaranjem određenih osiguravajućih društava.

„To je pravi način djelovanja, ponovo ćemo tražiti da pojačaju kontrole, ali i da nam kažu šta mi možemo da doprinesemo da im pomognemo da kontrole budu jače i da se uvede red“, istakao je Šuput.

Direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković rekao je da nije tačno da većina osiguravajućih društava daje popuste na osiguranje od autoodgovornosti.

„Svakodnevno smo u kontrolama u različitim gradovima, nismo naišli na to da većina društava daje popuste, može biti sitnih iskakanja, ali nije baš eskaliralo“, kazao je Dujaković.

Dodao je da će na sastanku sa osiguravačima vidjeti izvještaj o premijama za jun, te uporediti ima li rasta i da li je davanje popusta povećano.

Capital.ba