30.2 C
Trebinje
Subota, 20 Jula, 2024
Naslovnica Vijesti Pet godina zatvora jer su za pare zapošljavali u Graničnoj policiji BiH

Pet godina zatvora jer su za pare zapošljavali u Graničnoj policiji BiH

Granicna policija bih.jpeg

Rejhan Raković (43) i Kenit Čakić (29), sporazumno su priznali krivicu, nakon čega su u Sudu BiH proglašeni krivim i osuđeni na pet godina zatvora.

U saopštenju Tužilaštva BiH se navodi da je Raković osuđen na četiri godine, a Čakić jednu godinu i novčanu kaznu od 1.000 KM.

“U Rakoviću uz izricanje predložene kazne, predložena je i izrečena mjera bezbjednosti zabrane vršenja dužnosti policijskog službenika u svim policijskim agencijama u BiH u trajanju od pet godina od dana pravnosnažnosti odluke”, navode iz Tužilaštva BiH.

Dodaje da se od njega oduzima protivpravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u različitim valutama od oko 100.000 KM, kao i mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta upotrijebljenih za izvršenje krivičnog djela.

“Od Čakića se oduzima protivpravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom od 1.600 KM, kao i mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta koji su upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela”, navode iz ove pravosudne institucije.

Optuženi su, dodajo oni, priznali krivicu da su djelujući u okviru grupe, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlaštenja pogodovali njihovom prolasku na konkursu i zapošljavanju u Graničnoj policiji BiH, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist

Navode da su optuženi priznali kivicu, za počinjeno krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, a optuženi Čakić i za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

“Potpisivanjem sporazumnog priznanja optuženi su se odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im je na osnovu sporazuma izrekao Sud BiH. Nakon prihvatanja sporazuma, predmet protiv svih optuženih pravosnažno je okončan bez daljeg provođenja sudskog postupka”, zaključuje se u saopštenju.

N.N.